Fra bogens bagside:
I 1902 åbner Tivoli dørene for en eksotisk og spektakulær udstilling. Blandt parkens forlystelser kan man opleve ægte kinesere! De er kommet direkte fra Canton, Shanghai og Hong Kong. Man kan opleve dem arbejde, tilberede mad og underholde. Og i programmet står der, at det er “aldeles forbausende og grænser til det utrolige, hvad en Kineser kan udholde af legemlige Pinsler”.

Blandt kineserne er San Wung Sung. Blandt gæsterne er Ingeborg Danielsen. 

Det er på én gang dragende og farligt fremmed. San og Ingeborg vækker skandale. Kvinder, der omgås kinesere, er halvkvinder. Det fortæller omverdenen, avisen og bekendte i hvert fald Ingeborg. Men Ingeborg er Ingeborg, og det er på grænsen til det utrolige, hvad hun kan udholde for den mand, hun har forelsket sig i, ordløst og intenst.

Min anmeldelse:
Historien om Jesper Wung-Sungs oldeforældre samt deres børn, hvor hans bedstefar er imellem, har tydeligt været et hjerteprojekt for forfatteren. Det er en ualmindeligt velskrevet og intens bog, som efter en lidt langsom begyndelse for alvor bliver til en dybt personlig historie om en ubetinget kærligheds styrke.

Samtidig med at den bæres af en en kærlighedshistorie, giver bogen nogle gode tidsbilleder af bl.a. livsvilkårene 1902-1926 set fra laveste socialklasse. Det sker i en nøgternt registrerende og alligevel indlevet stil. De historiske rammer for familiens liv i København, Frederikshavn, Berlin og København igen har central indflydelse på begivenhederne. Stærkest her står for mig beskrivelserne af de usle slumforhold de levede under især i København samt familiens barske oplevelser i Berlin under 1. Verdenskrig.

Bogen er også en stærk historie om racisme, hvor man udstiller en fremmed kultur. Det er også sket med japanere og grønlændere samt negre fra de danske kolonier, men sådan gjorde man dengang, hvor det i dag vil være grov racisme. Det viser datidens fordomme, fremmedhad og fremmedangst, og der er ikke langt derfra til nutidens parallelle tendenser f.eks. med opfattelsen af udefrakommende og blandede ægteskaber. 

Det er absolut forståelig, at en så gribende og tankevækkende historie udløste De Gyldne Laurbær i 2017, og at filmrettighederne til den blev solgt samme år. Filmen er ikke påbegyndt, men jeg ser frem til at se filmen og til at opleve, hvordan bogens bredt fortalte historie bliver skåret til for at passe ind i det medies form.

Fem sikre stjerner!

Jesper Wung-Sung
En anden gren
Rosinante, 2017
553 sider

Bogen er læst på Mofibo.

PS
I forbindelse med diskussion af bogen i læsegruppen Sure Gamle Mænd havde en af deltagerne fundet sammenhængen til det, at San Wung Sung et sted i bogen møder Johannes V. Jensen. Læs denne artikel fra Orientalismearkivet. Meget interessant! http://www.minoritetsrapporten.org/2016/04/15/johannes-v-jensens-beretninger-fra-fjernorienten/ 

PPS
Vil I læse mere om bogen, så kan denne artikel fra China Reading Weekly findes på www.wungsung.me