Fra bogens bagside:
Sara er læge og muslim. En dag ser hun en mand tabe sine nøgler på gaden. I stedet for at give ham dem igen, låser hun sig ind i hans hjem og går på opdagelse i hans liv som kunstner, far og ikke mindst moderne mand. Martin Conradsen bliver Saras hemmelige passion og besættelse.

Kriminalefterforsker Olav Vesth får en gådefuld sag: en fremtrædende journalist modtager en afskåren tunge med posten. Senere modtager en kontroversiel præst en hånd, der viser sig at stamme fra den samme kvinde. Olav er nyskilt og både eksistentielt og seksuelt underdrejet, men sagen bringer ham i kontakt med noget nyt i ham selv.

Olav og Sara strejfer kun hinanden, men deres historier er dybt forbundne gennem den nordiske mands hævn.

Min anmeldelse:
De to hovedpersoner følges i særskilte kapitler og i hver sin selvstændige historie frem mod slutningen, hvor deres veje krydses ganske kort, men hvor især bogens temaer nærmer sig hinanden.

Hovedtemaet i kapitlerne med Sara er hendes stærke, muslimske tro kombineret med forhold til sin seksualitet. Begge dele beskrives grundigt, hvor især de religiøse beskrivelser bliver lidt unødvendigt, synes jeg, langtrukne, så de fjerner fokus fra og tempo i historien. Sara er en meget speciel person, der i Danmark befinder sig mellem sin religiøse baggrund, hvor faderen er imam, og sin uddannelse og arbejde som læge. Hendes personlige udvikling som kvinde er også på usikker grund, og det er hendes stalking af manden, hvis lejlighed og liv hun nærmest okkuperer, et eksempel på. Da faderen dør og skal begraves i familiens hjemland, Somalia, ender hun der i en dramatisk situation, der udvider hendes spørgsmål til hendes sexuelle identitet og kulturelle baggrund.

Ole Vesth er i skabelonen en arketypisk kriminalefterforsker målt ud fra krimilitteraturen, men han viser sig at rumme meget andet.  I kapitlerne med ham som hovedperson er omdrejningspunktet sagerne med de legemsdele, der afsendes fra forskellige steder i Europa til en række personer i Danmark. Sagerne fører til hovedtemaerne i kapitlerne, og det er seksualitet og kønsforståelse og  i sidste ende især Ole Vestas egen.

Jeg har ikke læst forfatterens første Big “Et andet menneske, et andet liv”, men det var rigtigt interessant at læse denne bog, der sprogligt er godt skrevet. Samtidig blev jeg dog efterladt med en noget uforløst følelse, hvor bogens emner strittede i for mange retninger, uden for mig at et (eller flere?) logiske steder stod helt klart for mig. Den rejser flere spørgsmål og diskussionsemner, end den giver svar. Det er nogle gange helt godt, men i dette tilfælde synes jeg ikke, det fungerer optimalt.

Derfor bliver der 3 1/2 stjerne til bogen.

Sofie Jama
Den nordiske mands hævn
Politikens Forlag, 2020
432 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.