Bind 3 i krimiserien om forbrydelser i Norge og med den sammensatte person Selma Falck i hovedrollen er seriens indtil nu bedste. Det er en velskrevet og stærkt relevant roman – samfundskritisk og med en god kriminalhistorie. Et sikkert pletskud!

Fra bogens bagside:

Selma Falck er til frokost med et par veninder, da en snigskytte affyrer et enkelt skud, der rammer og dræber Selmas gamle håndboldveninde, stortingsmedlem Lind Briseth.

Politivogne presse – og Selma selv – går i begyndelsen ud fra, at Selma var det egentlige mål for attentatet, men måske tager de fejl. Er det norske samfund under angreb?

Mandela-effekten er Selmas tredje store sag, hvor hun snubler ind i et kaos af myndighedsmisbrug, konspirationer og personlige tragedier. Og et iskoldt, infamt hævntogt, der ser ud til at være umuligt at stoppe.

___________________________________

FAKTA om Mandela-effekten
Jeg havde aldrig hørt om den effekt og havde undret mig over bogens titel, men under læsningen fandt jeg ud af, både hvad der er tale om, og hvordan den indgår i bogen.

Der er tale om folks oplevelse af virkeligheden, som de mener at have oplevet den, selv om der faktuelt er sket noget andet. Navnet har det fra, at flere folk var/er sikre på, at Mandela døde på Robben Island, mens han var interneret under apartheidstyret.  

Falske minder og psykiske forvrængninger af en historie, som sjælen ikke vil acceptere, er et par beskrivelser fra bogen.

Et dansk eksempel er de mange tv-seere, der i Matador har set overlærer Andersen stå ude på altanen. Det er en scene, som aldrig har været indspillet og vist.

_____________________________________

Min anmeldelse:
Med Selma Falck i hænderne af den eminent skrivende Anne Holt har vi i krimilitteraturen for alvor fået en opdatering af den samfundskritiske krimigenre – og denne gang med særligt fokus på Norge. 

I de første to bøger har Anne Holt på forbilledlig vis fortalt nogle rigtigt spændende historier med nogle interessante hovedpersoner, og hun har taget forskellige samfundsemner op.

“En grav til to” – anmeldt her:  blog.drustrup.dk/#post227 – giver et interessant indblik i den norske nationalsjæl, doping og folkets fascination af landets sportshelte med fokus på langrend og håndbold.

“Vejrbidt” – anmeldt her:  https://blog.drustrup.dk/?p=641 – er en dramatisk historie om en hemmelig og meget magtfuld organisation, som på antidemokratisk vis og i det skjulte har stor indflydelse på det norske samfund.

Det er nogle at temaerne i de første bøger, og der er også flere sammenhængende temaer i denne nye bog, men overordnet er emnet det velrenommerede norske velfærdssamfunds måde at håndtere tvangsfjernelse og bortadoption af børn på – og ved endda at bruge ulovlige metoder. Det afføder bogens konflikt og et personligt hævntogt. 

Det fortælles der om i en velskrevet krimihistorie, hvor især hovedpersonerne, Selma Falck og den tidligere politimand Einar Falsen, tilføres nye aspekter og udvikler sig endnu mere interessant. I historiens facetter indgår også politiarbejde, Selma samarbejde med politiet og en stalker, der forfølger og chikanerer Selma. Det hele hænger godt sammen og fører frem til den overraskende og gode slutning. Som den skal i en god krimi, stiger spændingen støt gennem bogen, men det gør det ikke alene. Det er også en rigtig velskrevet bog, hvor der er et flot sprog.

I et efterskrift skriver Anne Holt, at hun har skrevet en roman, og at hun ikke har bevis for, at embedsværket svindler med dokumentation i børnesager. Samtidig skriver hun dog, at der i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol rejses et stigende antal sager mod Norge. Det understreger for mig, at der er tale om en stærkt relevant roman – samfundskritisk og med en god kriminalhistorie.

Dette tredje bind i serien får et ekstrapoint i forhold til de to første: 10 sikre skydeskivepoint. Bogen er nemlig et rent pletskud! Derfor giver jeg den også de maksimale 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Anne Holt
Mandela-effekten
Modtryk, 2021
392 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.