I anledning af, at Forlaget Petunia har tema-uge på sin Facebook-side om serien “Du gætter aldrig, hvad de gjorde…” har jeg færdiggjort denne anmeldelse af serien. Den er lavet med udgangspunkt i bogen om vikingetiden, bl.a. fordi jeg oprindeligt havde involveret en hjælpeanmelder, men nu gør jeg anmeldelsen færdig, og kommer der noget fra min gæst, tilføjer jeg det til den.

Bogens forside og ryg på de to andre i serien

Fra bogens bagside:
Thomas Arnt og Ane Gudrun har skabt en bog propfyldt med ubrugelige facts om vikingetiden.

Pas på! Det bliver både klamt og underligt. Denne bog indeholder stinkende sår, brændende tis og blå zombier.

Du har sikkert hørt om vikingerne og deres langskibe, men vikingetiden var meget mere end bare det. Livet var meget anderledes dengang fra, det du kender i dag. Ingen mobiltelefoner eller wifi.

Noget af det, du kommer til at læse i denne bog, lyder så vildt, at du sikkert tror, det er noget, vi har fundet på. Men det er det ikke.

Min anmeldelse:
Jeg er meget historisk interesseret og har altid været det. Derfor har jeg altid læst meget om historie, og ofte har det været med vikingetiden som emne. Den periode har jeg altid fundet interessant, og jeg har da også på min blog anmeldt andre bøger om emnet. (Se hvilke til sidst i anmeldelsen.) Desuden har jeg som lokalhistoriker med metaldetektor fundet flere ting fra vikingetiden.

Med min baggrund som historisk interesseret og som tidligere børnebibliotekar blev jeg nysgerrig, da jeg læste om Petunias planer om denne serie for børn og bad straks om at måtte anmelde dem.

Jeg har fornøjet mig meget med alle bøgerne!

Det gælder det friske sprog, selv om det af til bliver lidt friskfyragtigt for mig, men helt sikkert er mere passende for målgruppen. 

Det gælder det faglige indhold og formidlingen af det. Der var rigtigt meget, jeg ikke vidste om f.eks. vikingerne og deres måde at leve på. Til sidst i bogen bringes kildeliste, så man kan se, at bøgerne bygger på reelle fakta. Det var interessant og lidt mere end ubrugeligt, som det præsenteres på bagsiden. 

Det gælder også de på én gang finurlige og groteske tegninger. Tekst og tegninger spiller rigtigt fint sammen og formidler på samme direkte og underholdende/skæve måde.

Min planlagte gæsteanmelder er en rigtigt godt læsende pige på 8 år, der skal begynde i 3. klasse efter sommerferien. Hun er meget historisk interesseret, men har ikke nået at lave anmeldelsen. Under læsningen sammen med sin mor viste der sig også udfordringer. De oplevede nemlig sammen, at man for at forstå bogens skæve fakta var afhængig af en grundlæggende viden om vikingerne og vikingetiden. Ganske vist ridses korte fakta op i begyndelsen af bogen, men bogens finurlige og skøre oplysninger ville helt sikkert gå renere ind, hvis læserens grundviden var bedre. 

Derfor må målgruppen for selvlæsere og til den helt oplagte brug i formidling på skoler være for læsere på 10+. Der vil bøgerne for alvor komme til nytte og fornøjelse.

De øvrige bøger i serien er:
Du gætter aldrig, hvad de gjorde i Romerriget
Du gætter aldrig, hvad de gjorde i Det gamle Egypten

Jeg giver bøgerne 4 sikre stjerner (ud af 5 mulige)

Thomas Arnt
Med illustrationer af Ane Gudrun 
Du gætter aldrig, hvad de gjorde i vikingetiden
Petunia, 2021
45 sider

Bøgerne er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: Bøger jeg tidligere har anmeldt om vikingetiden:
Neil Gaiman: Nordisk mytologi – https://blog.drustrup.dk/post#117
Turen går til vikingetiden – https://blog.drustrup.dk/#post118 
Lasse Holm: Lodbrogsønnernes hævn – https://blog.drustrup.dk/#post116 
Lasse Holm: Lodbrogsønnernes ran – https://blog.drustrup.dk/#post149
Lasse Holm: Lodbrogsønnernes død – https://blog.drustrup.dk/#post240
Maria Hesselager: Jeg er Folkvi – https://blog.drustrup.dk/?p=909