Fra bogens bagside:
Den syttenårige Bettina er sporløst forsvundet, og hele Samsø taler om det. Er hun død? Eller er hun stukket af fra sin plejefamilie? Ugerne går, og rygterne tager fart. Jenny og hendes kusine Tessa taler ikke om andet, og da Bettinas ene støvle dukker op det helt forkerte sted, bliver det alvor. Nogen på øen ved, hvor Bettina er. Nogen, der er alt for tæt på Jenny og Tessa.

Bettinas forsvinden sætter en lavine i gang, ikke kun i det lille ø-samfund, men også i Jennys liv. Hvad er det, Jennys mor, tatovøren Kisser, skjuler, og kan Jenny virkelig stole på, at hendes elskede Onkel Jimmy er helt uskyldig? Jenny finder trøst i naturens orden, men da hun arver sin berømte oldefars plantesamling, går det op for hende, at selv naturen er lunefuld.

Hvide blomster er en roman om forbrydelse og hævn, tatoveringer og blomster. 

Min anmeldelse:
En kort bagsidetekst kan meget sjældent yde en bog retfærdighed, og det gør denne bogs heller ikke. Hvide blomster er meget, meget mere end teksten beskriver. Bogen rummer flere lag, flere interessante personer og flere dramatiske begivenheder. 

Med den i begyndelsen af bogen 14-årige Jenny som bogens fortæller rulles en fascinerende og skræmmende historie frem om dysfunktionelle familier, et komplekst og ret specielt lokalsamfund, plejebørn, pædofili, misbrug, tatovering og rigtigt meget botanik. 

Lyder det som en depressiv bog med tunge, så er det en fejl. Der er tale om en stærk fortælling. Med den naturvidenskabelige vinkel i bogen fortsætter forfatteren på samme fremragende måde med at bygge fakta og forskning ind i sine fascinerende fortællinger. Og igen virker det som en rød tråd, der samler hele historien.

Lyder det som krimi, så er det heller ikke tilfældet. Vel er en spændende som en fod krimi, og vel begås der forbrydelser af værste slags, men kriminaliteten er ikke bogens centrale fokus. Det er de mellemmenneskelige relationer. 

Kort sagt er det på alle måder en storslået bog fortalt på fremragende vis af en mester i at styre alle personer og begivenheder på en måde, så det er umuligt ikke at blive fanget ind i historiens spind. 

Bogen får mine maksimale 5 stjerner som en usædvanligt god bog. 

Sissel-Jo Gazan
Hvide blomster
Politikens Forlag, 2020
500 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.