Bogen er anden del af forfatternes Brinch-trilogi og følger slægten gennem oprørets årtier 1950-1990. Første del hedder “Det er de danske, som flygter”, og den har jeg anmeldt her med denne korte introduktion:

“Rigtigt interessant roman med danmarkshistorie om perioden 1900-1950 fortalt gennem en Fanø-familie og fra deres senere liv andre steder i Danmark. Altså både en god danmarkskrønike og en velskrevet slægtsroman. 
Læs mere på min blog: https://blog.drustrup.dk/?p=735

Fra bogens bagside:
Brødrene Jakob og Thomas Brinch vokser op i skyggen af en familiehemmelighed, som for enhver pris skal skjules. Allerede i drengeårene finder Jakob små spor af dét, de voksne mener er ødelæggende for de to drenge – og ikke mindst ham.

I starten af tresserne flytter brødrene fra fødebyen Vejle, og mens Thomas lever det vilde liv blandt unge reklamefolk i storbyen, møder Jakob revolutionære Berit, der slås i gaderne for lighed, verdensfred – og et helt nyt samfund.

Så skifter tiderne, og de gamle oprørere bytter barrikaderne ud med årgangsvine, faste jobs og en tryg fremtid. Også Jakob får villa og barn, mens den nye generation af rebeller kæmper videre; de svageste bukker under.

Oprøret dør ud, landet forandrer sig, og Jakob slås med både sine egne og slægtens dæmoner. Thomas vender hjem fra USA, og de to brødre sætter kurs mod det endelige oprør…

“Sure Gamle Mænd”:
Læsegruppen “De sure gamle mænd” i Brønderslev har fået mulighed af forlaget Gutkind til at læse bogen, kort efter den blev udgivet. Mange tak for det! Dette er den tekst, vi efter at have læst og snakket om bogen sendte til forfatterne og forlaget sammen med nogle spørgsmål og små kommentarer, som vi håber på at få svar på:

Aldersfordelingen i læsegruppen spænder fra først i 80’erne til sidst i 60’erne, så vi kunne alle huske (de fleste) af de politiske og samfundsmæssige begivenheder i bogen. 

Der var udbredt enighed om, at det var spændende at læse om sin egen ungdomstid, og det uanset at en af os er uforbederlig 68’er, og en anden hele tiden har afskyet, hvad 68’erne stod for.

Selv om der set her fra Nordjylland er ret meget København i bogen med f.eks. ungdomsoprøre, BZ’ere og autonome, og selv om vi ikke har set meget af den slags her, så har de alligevel sat deres præg i medierne på den periode, bogen foregår i. 

Samfundsbegivenhederne i bogen understøtter læsningen og gør det nemmere at følge bogens personer. Kombinationen virker overbevisende, og et stort flertal i gruppen har nydt at læse den. Medvirkende til det er også, at den er journalistisk godt skrevet.

Uanset den endelige og personlige vurdering af bogen var vi enige om, at den påvirkede os og skabte diskussion. 

Bøgerne skal læses i rækkefølge for at få fuld udbytte af historien og for at følge de repræsentative personer og familier. Bl.a. fandt vi Daniel og Weissborn moralsk og etisk interessante, mens Jakobs personlighed og reaktionsmønster irriterede og undrede flere af os.

Vi ser frem til at læse slutningen, hvor vi forventer, at Liv og Tobias nok vil være de bærende kræfter.

Min egen anmeldelse:
I bogen fortsætter vi med at følge familien, hvor det denne gang er næste generation, som har hovedrollerne i et bredt tidsbillede med et ret stort persongalleri. Heldigvis er der en oversigt i begyndelsen af bogen over de fleste. Det hjalp med at finde tråden, da det var noget tid siden, jeg havde læst første del, så måske er det en fordel af læse hele trilogien (evt. igen), når sidste del udkommer næste år.

Beskrivelsen af de valgte historiske elementer fra udviklingen i Danmark i perioden giver et rigtigt godt tidsbillede, for personerne er fint repræsentative. Jeg kan nogle steder genkende personer og dele fra den politiske scene, kulturlivet samt medie- og forlagsverdenen. På nogle få punkter sporer jeg på den måde i nogen grad en nøgleroman, men det er efter min mening ikke på den måde, bogen skal læses.

Jeg nød at læse den som en velskrevet slægtsroman og som en del af en sammenhængende danmarkskrønike. Det er både god litteratur og overbevisende historieformidling, så derfor får den 4 velfortjente stjerner, men jeg venter på det afsluttende bind, hvor 3 generation Liv og Tobias – fætter/kusine – nok vil være de bærende kræfter. Dem ser jeg meget frem til at høre mere om og til at finde ud af, hvilke historiske begivenheder forfatterne vælger at placere familien i. 

Lise Ringhof og Erik Valeur
Det er de oprørske, der svigter
Gutkind, 2021
569 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.