Fra forlagets omtale:
Marcel de Sade er blevet kaldt flamboyant, en stilfuld bedrager og Danmarks første celebrity. Selv kaldte han sig Marquis – psykiateren kaldte ham mytoman – det må blive til en Marquitoman. Han har levet et liv på kanten, hvor han har betaget og behaget med sine fantasifulde historier. Men har nu, hvor livets efterår går mod vinter, følt trang til at noget af sandheden kommer frem. Derfor har han bedt Jean-Lorentz Lafontaine skrive The true story om ham, og billedkunstneren Bjørn Ignatius Øckenholt har lavet virkelighedsnære illustrationer til bogen.

Min anmeldelse:
Historien om Marcel de Sade, Jørgen Vase Larsen eller Den Falske Marquis har fascineret mig i mange år, og jeg har i min tid som bibliotekar i Løkken, hvor han har tæt forbindelse til, hørt mange historier om ham. Derfor sagde jeg også ja, da forfatteren skrev og tilbød mig at læse og anmelde bogen.

Jeg var nysgerrig efter at læse den for at finde ud af, om den udvidede eller ændrede billedet af Marquisen i de øvrige bøger, der er skrevet om ham. Jeg derfor igen også set lidt på disse bøger: Pernille Frydensbjerg: “Marcel de Sade – Glimtet bag masken” (2017) og “Verden vil bedrages” (2018) af Lars Henriksen og Thomas Kim Rasmussen. (Forfatteren til denne nye bog fortæller endda, at endnu en forfatter er på vej med en bog om Marquisen).

Indholdsmæssigt er denne nye bog ikke væsentligt anderledes end de andre, men den er fortalt på en anden måde, i et mere blomstrende og engageret sprog. Bogen supplerer således de andre bøger med sin fortælleform, og den er også ajourført bl.a. med stof om de politiske og økonomiske forhold om Marquis flytning fra sin meget store lejlighed til en mindre lejlighed og senest til en ældrebolig. Det ser ud til, at alle forfatterne til de 3 bøger, har haft adgang til private papirer i et eller andet omfang, og at de alle har haft Marquisen som direkte kontakt under arbejdet med bøgerne.

I hvilket omfang nogen af bøgerne – også den seneste – beskriver sandheden om Marquisen er helt umuligt for mig at afgøre. Jeg kan heller ikke afgøre niveauet af sandhed i denne nyeste, men underholdende og fascinerende læsning er det. 

De to andre bøger er mere klassiske biografier specielt mht. illustrationerne, hvor de i denne nye bog er kunstneriske og stemningsskabende kollager eller bearbejdninger uden egentlig informationsværdi.

Bogen skæmmes af flere sproglige fejl og manglende korrekturrettelser. (På trods af redaktørens afværgende kommentar bag i bogen). Alene på de første godt 50 sider fandt jeg 11 irriterende fejl. Så stoppede jeg med at tælle. 

Hvis du er interesseret, så har forfatteren lavet en video om bogen. Se den HER

Redaktør og illustrator fortæller på en anden film om sit arbejde. Se den HER

3 stjerner kan det blive til, og den sidste halve er på grund af bogens fascinerende emne.

Jean-Lorentz Lafontaine
Marquitomanen – En lystløgners bekendelser
Lafontaines Fablerier, 2021 
205 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.