Fra bogens bagside:
Tag på en medrivende rejse op gennem vores historie sammen med Rane Willerslev og Nationalmuseets forskere, når de levende fortæller, hvad 50 udvalgte genstande afslører om fortidens danskere og den stadigt skiftende verden de levede i, fra oldtiden til nutiden.

Fortællingen om danskerne handler om opfindelser, opdagelser og overraskende vendepunkter. I dette rigt illustrerede værk bliver danmarkshistorien fortalt gennem de ting, vores forfædre efterlod.

Vi kommer tæt på kampen for magt og overlevelse, men også på det nære liv i det Danmark, vi alle er rundede af: i familien, på gården, i byernes gader. Hvad kan vi lære om bonden og jægeren af det, de har efterladt? Hvad fortæller en århundredgammel æske om livet for tiggere og tjenestefolk? Hvordan kan vi forstå fortidens spejl?

Et fascinerende indblik i, hvad de ting, vores forfædre efterlod sig, afslører om de mennesker, der skabte og brugte dem.

Min anmeldelse:
Som meget historisk interesseret blev jeg voldsomt nysgerrig efter at se nærmere på den bog, da jeg så de første reklamer for den. Og jeg blev begejstret. Bogen markedsføres med Rane Willerslev på forsiden, og vel har han en stemme i bogen, men bogens bærende kraft er Nationalmuseets dygtige eksperter og deres for forbilledlige, folkelige formidling af deres store viden på alle tænkelige områder.

Hver af de 9 perioder fra stenalderen til 1950’erne er struktureret sådan: efter en kort introduktion med et kort tidsbillede bringes en skematisk oversigt over periodens faser. Derefter følger kapitler med de forskellige forskeres beskrivelse af de udvalgte genstande, inden kapitlet afsluttes med et sammendrag lavet af Willerslev om periodens karakteristika. 

De udvalgte genstande spænder meget, meget vidt – lige fra markante og kendte fund som f.eks. solvognen og guldhornene, men også mere upåagtede fund, der dog bidrager på fornem vis med deres bidrag til danmarkshistorien. Det er f.eks. æbler fra stenalderen og en togbillet fra 1943. Alle tingenes historier er fascinerende.

Bogen er forsynet med flotte helsides fotos og et fint layout, så det er en rigtig coffee table book – altså en flot bog, der vil pynte i ethvert hjem med historisk interesserede. Men efter min mening er det bogens faglige indhold og formidlingen heraf, der er bogens primære styrke. Bogen er ikke en prydgenstand, men en nyttegenstand.

5 sikre stjerner – eller i bogens ånd: 5 flotte historiske genstande! (Fundet af mig med metaldetektor)

Danmark før os : Historien fortalt gennem 50 genstande
Fortalt til Tommy Heinz og Linda Corfitz af Nationalmuseets forskere og Rane Willerslev
People’s, 2021
320 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.