Fra bogens bagside:
Vi er i Sønderjylland, mens Første Verdenskrig udspiler sig – på de store og på de små linjer. Efter krigen i 1864 har Sønderjylland været en del at Pressen, og derfor bliver også dansksindede sønderjyder indkaldt til tysk krigstjeneste og sendt sydpå til fronten.

I Bramstrup dyrker Erna sit lille stykke jord, passer sig selv og kan tage affære, når det er nødvendigt. Men så indkaldeshendes søn, Kalle, til krigstjeneste. Kalle har ikke så mange kopper i skabet, og Erna tør ikke lade ham drage i krig alene.

Den handlekraftige Erna er ikke tabt bag en vogn – hun får fingre i en uniform, sniger sig ind på kasernen og kommer med troppetransporten sydpå. Her oplever hun kamphandlinger og skyttegrave på tætteste hold – indtil hun en dag bliver opdaget og står over for at blive sendt hjem. Men hun kan ikke tage væk fra Kalle, så hun beslutter sig for at føre sin egen krig på en yderst udspekuleret måde. Hendes idé bliver starten på en blomstrende forretning, og således bliver Erna Preussens indre fjende.

Min anmeldelse:
Sønderjylland og Jepsens skæve vinkler har der været mange eksempler på i hans forfatterskab. Her er endnu et eksempel – og kort fortalt endnu en god bog! Det var vi enige om i læsegruppen “Sure Gamle Mænd”.

Den faktuelle baggrund for bogen er historiske baggrund og fakta bl.a. om perioden med tysk styre i nuværende Sønderjylland og om 1. Verdenskrigs rædsler som f.eks. i det forfærdelige slag ved Somme i 1916.

Det giver historien sandhedens præg, men samtidig er den forsynet med forfatterens skæve blik samt absurde, morsomme og underfundige indfald. Blandt andet optræder en tysk underofficer med navnet Adolf og hans hund i bogen. Hele ideen med at lade en kvinde blive soldat er ikke logisk muligt, men jeg tilgiver forfatteren, for det er et rigtigt god greb til at fortælle en god historie med en helt speciel figur. Og Ernas i egne øjne geniale måde at ville bekæmpe den tyske hær på er ganske forunderlig.

Det er således ikke krigens barske vilkår, der er i bogens absolutte centrum. Med Erna som fortæller og dermed med et kvindeligt blik på begivenhederne bliver det til en fortælling om blandt meget andet moderfølelse, sammenhold og menneskelige relationer.

Der er selvfølgelig forskel på bogens indhold og filmatiseringen med fænomenale Trine Dyrholm i rollen som Erna. Bogen er udkommet med ny forside fra filmen, og kan det give flere læsere til bogen, vil det være fint.

Det er også medier med forskellige dramaturgiske virkemidler. Det er sjældent, jeg har oplevet en film baseret på en bog som bedre end bogen. Heller ikke i dette tilfælde. Selv om det er en god film, så har bogen endnu flere gode scener og beskrivelser.

Bogen får 4 stjerner af mig (Filmen 3 / Trine Dyrholm 4)

Erling Jepsen
Erna i krig
Gyldendal, 2018
308 sider

Bogen er lånt på biblioteket.