Endnu en ualmindeligt velskrevet historie fra Nesser. Og endnu en spændende historie med flere sager, som den erfarne kriminalkommissær Barbarotti (selvfølgelig) sammen med sin makker Backman opklarer på overraskende måde. Den syvende bog i serien, men forhåbentlig ikke den sidste! Et rent pletskud.

Fra bogens bagside:
“En forfatters sidste dage” er titlen på en uafsluttet kortroman af den succesrige forfatter Franz J. Lunde. Teksten er en urovækkende skildring af Lundes egne oplevelser i efteråret 2019.

Da manuskriptet kommer Barbarotti i hænde, er der sket mærkelige ting i forfatterverdenen, som Barbarotti nu modvilligt drages ind i. I 2020 kommer også Covid-19 ind i billedet, og først på den svenske nationaldag, 6. juni, får den mærkelige sag sin forklaring.

Bogen er den syvende i serien om vicekommisssær Barbarotti og hans samlever, Eva Backman.

Min anmeldelse:
Det er en stor, stor fornøjelse af læse bøger skrevet af Håkan Nesser alene i kraft af hans sprog. Det har været min oplevelse, hver gang jeg som bibliotekar har læst en bog af ham, og senest har jeg anmeldt 3 andre af hans bøger: “De venstrehåndedes forening” – https://blog.drustrup.dk/?p=49 ; “Halvmorderen” – https://blog.drustrup.dk/?p=410 og “Den sørgmodige buschauffør fra Alster” – https://blog.Drustrup.dk/?p=744. To af de bøger fik mine maksimale 10 skydeskivepoint! 

Heldigvis afslører bagsideteksten ikke hele handlingen. Den afslører heller ikke hvor snedigt og sindrigt, begivenhederne beskrives. Det er en bog, som bør læses langsomt og grundigt – både for at nyde sproget og for at fange detaljerne i historiens forskellige dele. 

Der er nemlig flere sager og i hver sag er der flere elementer. Ligesom i sagen, der er kort beskrevet på bagsiden, er der en forfatters skriveri, forfatterens liv og så Barbarottis involvering i sagen. Det samme gør sig gældende i de følgende sager frem mod slutningen. 

Det lyder måske indviklet og kedeligt, men sådan er det ikke. Det er rigtigt spændende på det psykologiske plan og mht. hele opklaringsarbejdet – og så er Nesser samt Barbarotti og Backman alle nogle gode bekendtskaber. Dem bliver jeg aldrig træt af!

Jeg vil ikke afsløre mere, og vil heller ikke forklare den specielle titel, men vil anbefale bogen varmt som som noget helt særligt: spændende, givende og intelligent – så den får mine maksimale 10 skydeskivepoint her – og 5 krimihjerter på Krimifan.dk.

Håkan Nesser
Skak under vulkanen
Modtryk, 2022
316 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget. Kan også læses /høres på Mofibo #mofibo