Fra bogens bagside:
Drømmerig eller rig på drømme kan man blive helt uden at skulle spare på noget.

På rejsen gennem livet kan drømme være nyttige vejvisere. Både de søde og de uhyggelige. Om de går i opfyldelse, kan man ikke være sikker på, og på den måde kan drømmerig komme til at minde om ordet drømmeri. Et ord fyldt med noget håbefyldt og æterisk.

Læseren af denne fragmentroman oplever gennem fortælleren forskellige episoder, som kunne minde om ubearbejdede drømme.

Historien er fortalt kronologisk fremadskridende. Men forunderligt nok virker det, som om fortælleren sidder og mindes brudstykker af sit liv i tilbageblik. Drømmedråber eller dagsrester om man vil, der fortæller om et indre liv gennem ydre hændelser. 

Poesien er underspillet, tanker og indtryk hvirvler rundt – så hold god fast.

Er fortælleren død, eller er han i live, når han drysser sine erindringsmosaikker ud i bogen? Vi ved det ikke.

Hvis man kan forbinde historierne med hinanden, er denne bog en roman. Hvis man ikke synes, at historierne har noget med hinanden at gøre, så læser man en lang række yderst forskellige logbogsdrømme. Begge dele går an.

Min anmeldelse:
Som anmelder/blogger er det risikabel, når man, som jeg har gjort det, lover at læse og anmelde en tidligere kollegas seneste bog. Når nu det var Bjarni Aakesson Filholm, der spurgte, så turde jeg godt, da jeg havde læst andet fra hans hånd.

Som forfatter er det lige så risikabelt at spørge en, man kender godt, men den risiko var Bjarni villig til at tage, selv om jeg havde lovet ham min ærlige mening – som jeg altid plejer at komme med i mine anmeldelser. 

Inddelt kronologisk i afsnit som perioder i et liv får man med “Han” som fortæller fortalt nogle enkeltstående historier om nogle personlige oplevelser set fra den anonyme fortællers synsvinkel. Jeg kan ikke sige, i hvor høj grad “Han”er identisk med forfatteren, eller hvor mange af hans personlige oplevelser, der er i historierne. Der er helt sikkert en del, men det er uvæsentligt for oplevelsen af bogen. Det er det sikre litterære greb om fortællekunsten, der gjorde min læsning til en stor oplevelse. Hertil hører forfatterens sikre sans for sprogets muligheder.

I korte sætninger og korte historier på højst én side beskrives sansede indtryk og oplevelser så intenst og levende, at jeg som læser blev fascineret af hver eneste side. Mange af historierne kan også læses flere gange, så ens egne, indre billeder, der dannes under læsningen, for alvor kan få de samme nuancerede elementer som historiernes.

Selv om bogen som beskrevet på bagsiden også kan læses som roman, så er det for mig en bog, der med fordel kan nydes i små bidder. På den måde står de enkelte historier stærkest. 

Ud over at være en dejlig læseoplevelse, så vækker bogen med sin stil også ens egne oplevelser og glemte historier til live, og det er absolut en god ekstragevinst. Det er efter min mening Bjarnis bedste skønlitterære bog!

5 sikre stjerner herfra!

Bjarni Aakesson Filholm
Drømmerig : En mosaikroman
Forlaget Legimus, 2022
95 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.