Her lige før jagten går ind på sommerbukken, anmelder jeg med glæde denne bog, samtidig med at jeg selv opfrisker basal viden og lærer nyt. 

For en en gangs skyld passer bagsideteksten på en bog 100% på indholdet. Henning Kørvels bog er den danske grundbog om råvildt og råvildtjagt! Det har hans bog været, lige siden den udkom første gang i 1988 – og den er blevet bedre for hver udgave.  

Fra bogens bagside:
Bogen er den ultimative danske håndbog om jagt på råvildt. Her er al den nyeste viden om råvildtets oprindelse, udbredelse, biologi og adfærd. I afsnittet om jagten gennemgås bl.a. valget af riffel og ammunition samt forskellige magtformer – pyrschjagt, anstandsjagt, trykjagt, drivjagt og støverjagt.

Henning Kørvel beskriver både jagt i Danmark og i udlandet og kommer også ind på behandlingen af jagttrofæer. Både erfarne og nye jægere vil finde masser af inspiration og vejledning.

Min anmeldelse:
Jeg anmeldte 3. udgave, der udkom i 2014 på forlaget Gyldendal. Min anmeldelse var skrevet som indkøbsvejledning til bibliotekerne, og her skrev jeg bl.a.: Der er stadig er tale om et hovedværk i dansk jagtlitteratur, som igen er tilgængeligt i revideret og opdateret form. Grundigt, sagligt og velskrevet fortælles af en meget erfaren jæger.

Alle udgaverne er af uvisse årsager kommet på skiftende forlag fyldt med samme grundlæggende viden, men med forskellig layout og illustrationer. Denne seneste udgave er således på endnu et nyt forlag, så det har resulteret i et andet og en del mere læsevenligt layout samt en del nye billeder. På den måde formidles indholdet på bedste vis. Og der er stadig tale om grundlæggende og nødvendig viden, som i denne udgave er suppleret med ny viden og nye regler.

Det er en bog for især de mindre erfarne bukkejægere og nybegyndere, men erfarne bukkejægere vil også have fornøjelse og nytte ved at læse bogen.

Havde bogen været en krimi, ville jeg give den 10 point på en skydeskive – eller måske en ren bladkugle – som et pletskud. Men jeg “nøjes med” at give den mine maksimale 5 stjerner!

Henning Kørvel
Råvildt og råvildtjagt
Lindhardt og Ringhof, 2022
4. udgave
367 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.