Fra bogens bagside:
Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis hun får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. “Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem,” siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst over.

Min anmeldelse:
Jeg kan huske, at bogen fik rigtig meget opmærksomhed i alle medier, da den udkom. Jeg mener, at fokus dengang var på forfatterens sexuelle orientering og derefter på hendes opgør i den anledning med sin familie. Nu jeg har læst bogen, synes jeg, at det er en forenklet karakteristik.

Vel er bogen endnu et eksempel på en forfatter, som i litterær form gør op med sine familierelationer. Og det er helt klart, at bogen er en dybt personlig og for forfatteren helt uomgængelig skildring af en barndom og ungdom præget af svigt og manglende opbakning. Synsvinklen og udgangspunktet er 100% forfatteren selv, der tilsyneladende kun ser fejl fra andres sider. Det gør, at hun virker ret selvoptaget på kanten af rethaverisk. 

Samtidig er det dog også en interessant skildring af en litterær proces, hvor man som læser følger forfatterens overvejelser om det at skrive en så detaljeret og udleverende historie. 

I sin helhed er det en interessant og meget velskrevet bog. Alligevel tøver jeg med at læse fortsættelsen “Hvis ikke vi taler om det”, der udkom i 2021 og tilsyneladende fortsætter i samme spor.

Bogen blev udvalgt af litteratursiden.dk som en af de seneste 20 års bedste danske bøger. Anledningen var Litteratursidens 20-års jubilæum. Sådan så feltet ud, som læsere kunne stemme på for at kåre den allerbedste. Vinderen bliver først afsløret under BogForum 2022 på Litteratursidens stand.

“Indtil vanvid, indtil døden” af Kirsten Thorup
“Den, der lever stille” af Leonora Christina Skov
“Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” af Naja Marie Aidt
“Vi, de druknede” af Carsten Jensen
“Undtagelsen” af Christian Jungersen

___________

Kommentarer fra læsegruppen Sure Gamle Mænd
En af de sure gamle mænds koner havde spurgt, hvorfor vi da ville læse den, for det var da en rigtig kvindebog. Det er da også delvist tilfældet, men efter en livlig drøftelse af bogen, viste det sig, at vi var enige om, at Leonora Christina Skov skriver fremragende, men den måde hvorpå forfatterens personlighed skinner igennem fortællingen er ikke fremmende for vores sympati for hende. 

En fra læsegruppen havde hørt bogen som lydbog, og han sagde, at lydbogsversionen er rigtigt godt oplæst af forfatteren selv.

___________

Jeg giver bogen 4 stjerner som en meget velskrevet bog med mange flotte formuleringer og ordbilleder.

Leonora Christina Skov
Den, der lever stille
Politikens Forlag, 2018
372 sider

Bogen er lånt på biblioteket.