Fra bogens bagside:
Bogen er Peter A.H. Nielsens personlige fortælling om et liv som hele Danmarks Mr. Swing King. Bogen er en odyssé gennem musikkens verden og danskernes mentale landskab siden 1966, da han begyndte at turnere landet rundt sammen med sit band.

Peter A.G. fortæller levende og humoristisk om at være barn og ung i Vestjylland og om at starte Gnags sammen med sin storebror. Om udlængsel, idealer og chancer, der skulle gribes undervejs for at få Danmarks nu ældste rockorkester til at fungere i næsten 60 år og hele tiden levere nyt til den danske sangskat.

Bogen er et stykke oplevet danmarkshistorie med musikalske undertoner fra 1952 og helt frem til Gnags’ nyeste album og turné i sommeren 2022

Min anmeldelse:
Gnags med Peter A.G. som frontfigur har leveret lydsporet til store dele af især min ungdom, men har også leveret toner til senere perioder. Derfor var jeg spændt på at læse hans selvbiografi, der udkommer i forbindelse med hans70-års fødselsdag, som er netop i dag, hvor jeg sender denne anmeldelse ud i verden. Det sker med en opfordring til alle, der kender og elsker Gnags’ musik og alle med lyst til vide mere om det danske rock- og musikmiljø fra 1960’erne og frem til idag, om at læse bogen. Opfordringen gælder også alle, der sætter pris på at læse interessante menneskers velskrevne erindringer.

Erindringerne kommer langt omkring – fra barndomshjemmet, forholdet til forældrene og storebroderen, som også var med til at etablere Gnags, op gennem hårde år med at etablere sig  med familie og som band frem til de senere års musikalske og personlige forhold. I begyndelsen er fokus logisk nok mest på barndommen, men efterhånden tager musikken og det miljø selvfølgelig mere og mere over. Der bringes undervejs også mange citater fra sangtekster, hvor det er relevant og inspirerende. Men samtidig inddrages personlige forhold som kvinder, børn, skilsmisse, død og naturoplevelser. Det er ikke erindringer, som bringer de store afsløringer eller skandaler, selv om A.G. tilsidst i bogen går meget hårdt til et par tidligere samarbejdspartnere for svindel. Det er trods alt en detalje, så måske går bogen lidt under den hurtige presses radar, og det vil være ærgerligt.

Teksten er skrevet helt i A.G.s stil og tone, og det gør det til en rigtig god oplevelse, at han formidler sine oplevelser gennem tiden og sine synspunkter i sit helt eget lyriske sprog. Det er som at høre hans vildt blomstrende sangtekster med specielle rytmer og rim. Vel er der sidespor og mange detaljer, og vel er kronologien ikke altid stram, men jeg oplever, at inspirationen og intuitionen tager over og fører teksten ad flere spor. En strammere redaktion ville efter min mening ikke være en god idé, for det ville spolere det herlige A.G.-touch!

5 sikre julestjerner (og 🕯🕯🕯🕯🕯fødselsdagslys)! Tillykke med dagen og med bogen, Peter A.G.!

Peter A.G. Nielsen
Rødvin og memoirer
Politikens Forlag, 2022
359 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget. Bogen kan også læses og lyttes til på #mofibo – og endda med Peter A.G. selv som oplæser af lydbogen. 

PS
“Selvom Peter A.G. egentlig ikke kan lide sin egen stemme, så har det ikke holdt ham fra at spille i GNAGS i over 50 år og synge deres velkendte sange som ‘Vilde kaniner’ og ‘Mr. Swing King’. Nu er han aktuel med en ny bog, hvor han, ligesom til sit sidste måltid, ser tilbage på sine snart 70 år, og hvordan det er lykkedes ham at blive anerkendt som en af Danmarks største musikere på trods af meget modstand fra de finere kulturklasser.”
Sådan skriver Lærke Kløvedal om programmet ‘Det sidste måltid’ med Peter A.G., der kan lyttes til her: https://www.radio4.dk/program/det-sidste-maaltid/

PPS
Dette billede af nogle pensionerede tidligere kollegaer er med klare referencer til et Gnags-nummer. De sidder på en bænk ved havet og spiser æbler med lommekniv i solen.