I Dansk Bogfortegnelse står der dette om bogen:
Niels Lyhne, hvis skæbne følges fra fødsel til død, er det sidste skud på en skrøbelig stamme. Skildringen er tildels et indlæg i den livsanskuelsesdebat, der blev startet af Georg Brandes.
Emneordene er: mænd, udvikling, Danmark og perioderne 1830-1869.

Min anmeldelse:
Det er en bog, jeg har hørt om mange gange, og jeg har tit set den på bibliotekernes hylder. MEN helt ærligt: jeg har aldrig læst bogen. (Måske har jeg engang læst (uddrag af?) den i gymnasiet, men det husker jeg ikke.) Derfor var jeg glad for, at vi i læsegruppen Sure Gamle Mænd valgte den til månedens bog i januar 2023. Bedre sent end aldrig. 

Det er jo en klassiker og en international succes, der blev oversat til engelsk få år efter, den udkom på dansk. En søgning viser, at den havde international betydning for flere forfattere.

I første omgang var det pga. bogens sprog svært at komme rigtigt i gang med læsningen. Jeg skulle for alvor vænne mig til de lange fabulerende sætninger, som i lange forløb beskriver såvel handlingen som personernes tankerækker. Samme teknik bruges ofte til at at beskrive f.eks. naturen. Men efter tilvænningen begyndte jeg at nyde sproget. I detaljerede, lyriske og billedskabende sætninger fik jeg klare indre indtryk af den oplevelse, bogens person fik på de forskellige steder. 

Derefter til indholdet. Bogen er historien om jyske Niels Lyhnes liv begyndende med hans barndom hjemme ved forældrene, hans opvækst, ungdom og senere liv som digter i København. Bogen følger hans forhold til barndomsvennen, Erik, og senere til Eriks enke. Den foregår ikke kun i Danmark, men bringer også Niels rundt i Europa. Det er en bog, hvor også erotisk udstråling og forelskelsens elementer betyder meget. På samme måde indgår relationerne mellem religiøsitet og Niels Lyhnes egen ateisme. Han bliver gift sidst bogen, og så ville jeg normalt ikke afsløre mere i en anmeldelse, men I skal vide, at denne bog slutter som den skal – med at Niels får en skæbne, som han forventede.

Niels Lyhne udvikler sig til person med en defaitistisk og nihilistisk holdning til tilværelsen. Selv om han har alle muligheder, ender alt galt for Niels, for der er ingen mening med tilværelsen. På den måde er det en melankolsk udviklingsroman om en person, der ikke får udnyttet sit potentiale. 

Hvordan bogen passer ind i den kulturelle og litterære sammenhæng i dens samtid, det har jeg ikke tilstrækkelige forudsætninger for at vurdere, men det er en stor oplevelse for mig at have læst bogen, som jeg fuldt ud anerkender som en klassiker til 5 stjerner.

Jeg vil slutte anmeldelsen med et citat fra en artikel, som Mette Elsig Olsen har skrevet til Litteratursiden:
Romanen ‘Niels Lyhne’ (1880) har overordnet strukturen som en dannelsesroman, men strukturen opløser sig indefra, idet hovedpersonen, Niels, ikke udvikler sig men går i stå. Niels er en fantast og ateist, og drives så langt ud i desillusion, at livet taber mening for ham. Niels Lyhne er dermed en, for perioden, moderne figur, og hans refleksioner er slet ikke fremmede for os i dag, hvor fremmedgjorthed kan opleves som et grundvilkår ved at være menneske i et moderne samfund. I bogen skildres Niels’ forhold til flere forskellige kvinder, som alle får en betydning for hans liv, og bogen er fyldt med stærkt sansede naturoplevelser. 
https://litteratursiden.dk/forfattere/j-p-jacobsen

J.P. Jacobsen 
Niels Lyhne
Gyldendal, 2013 (Originalår 1880)
263 sider

Bogen er læst på Mofibo. Kan selvfølgelig også lånes på biblioteket og læses på e-reolen.

NB: I en udgave fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Borgen (2007) er der bagerst et omfattende efterskrift og mange noter.