Bogen har undertitlen “Nis Koch og sønderjyderne, der i 1. Verdenskrig blev sendt på en hemmelig mission til Afrika og endte som jaget vildt”, og det er bogens fascinerende omdrejningspunkt. En ganske utrolig historie, der som sædvanligt for forfatteren er fantastisk godt formidlet.

Fra forlagets omtale:
Det er historien om de knap 30 sønderjyder, der forklædt som danske sømænd i det tyske kejserriges tjeneste under 1. Verdenskrig blev sendt på en hemmelig, halsbrækkende mission til kolonien Tysk Østafrika. Foran sig på et maskeret skib havde de 25.000 sømil, Nordatlanten, Sydatlanten, Kap det Gode Håb og Det Indiske Ocean – og mod sig Royal Navy.

Bogen handler om sønderjydernes dramatiske og farefulde sørejse og senere fodrejse gennem det afrikanske vildnis. Selv om alt det, sønderjyderne skulle igennem, næsten er for utroligt til at være sandt, er der tale om virkelige hændelser. De beskrives via deltagernes øjenvidneberetninger og erindringer og er baseret på samtidige og unikke dokumenter fra arkiver i Tyskland, England og Danmark. 

I den ene ende af skalaen er der verdenshistoriske skikkelser som Winston S. Churchill, dengang britisk marineminister, og den legendariske tyske general Paul von Lettow-Vorbeck, kendt og berygtet som ”Afrikas løve”. I den anden ende en flok ydmyge sønderjyder, hvis indsats skulle få afgørende indflydelse på krigens gang i dette fjerne hjørne af verdenskrigen. 

En gennemgående fortæller er den lune og beskedne fyrbøder Nis Kock fra Kegnæs på Als. Takket været hans usædvanligt levende vidnesbyrd om de i alt fem års sære og farlige begivenheder, han og kammeraterne blev hvirvlet ud i, kommer læseren helt tæt på dette ejendommelige og i dag så godt som glemte stykke verdenshistorie. 

Min anmeldelse:
Jeg glædede mig meget til at læse bogen, da jeg hørte om den. Dels var emnet for en af Tom Buk-Swientys bøger endnu engang helt specielt og baseret på et ikke bredt kendt og faktuelt grundlag. Dels er jeg imponeret af forfatterens grundighed og professionalisme i sit øvrige forfatterskab. Og endelig var jeg nysgerrig på at læse mere om historien om kolonimagterne og deres aktiviteter i Afrika under 1. Verdenskrig. Det var jeg, bl.a. fordi jeg med stor fornøjelse læste om den tid i “Dandy”, der er bind 2 i Jan Guillous fantastiske serie Det Store Århundrede.

Og kort fortalt: Hold da op for en utroligt fascinerende bog! Det er en historie, der formidles så levende og grundigt i både tekst og billeder, at de personlige oplevelser beskrevet i bogen står lysende klare. Og så er det en så vild og usandsynlig historie, at den fangede mig lige fra begyndelsen, og det fortsatte helt frem til slutningen. 

Jeg vil varmt anbefale bogen til læsere af mange forskellige slags bøger: Selvfølgelig i første omgang alle der læser historiske fagbøger f.eks. om krig, men også læsere af bredt fortællende historiske romaner. Læser af biografiske bøger er også en oplagt målgruppe. Endelig vil alle, der “bare” kan lide en god historie, også nyde bogen. Så gå i gang med den! Det er bog, du vil huske og tænke på længe.

Og selv om jeg ikke har checket bogen som lydbog eller e-bog, er jeg sikker på, det vil være en stor fordel at læse bogen i trykt udgave, fordi billederne og kortmaterialet er så integreret del af historien og desuden formidler en del af den selvstændigt. 

Det kan kun blive til 5 klare stjerner!

Tom Buk-Swienty
Safari fra helvede
Politikens Forlag, 2022
461 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.