Fra forlagets omtale:
Jonas Vingegaard strækker armene og løfter sin cykel mod den parisiske aftenhimmel. Den danske cykelrytter er iført Tour de France gule førertrøje. Sejren er i hus. Et årti med hårdt arbejde og frustrationer kulminerer for det hollandske cykelhold Jumbo-Visma.  

Forfatteren Nando Boers er med det hollandske cykelhold i Frankrig under Jonas Vingegaards triumf i sommeren 2022. Som en flue på væggen er han vidne til rytternes sammenhold samt udformningen af de taktiske løbsplaner og udførelsen. 

Inden Tour de France følger forfatteren Jumbo-Visma på nærmeste hold i tre år. Han fører indgående samtaler med ryttere og trænere under løb og på træningslejre. Han overværer vindtunneltesten og er på medhør til onlinemøder. Han er med, når vejledere, trænere og videnskabelige medarbejdere diskuterer taktik, holdånd, ernæring, træningsmetoder og talentudvikling. Han er med, da holdet taler om fremskridt og udfordringer for topryttere som Primoz Roglic, Wout van Aert og Jonas Vingegaard.  

Planen giver læseren et enestående blik bag kulisserne hos et af verdens bedste cykelhold før og under erobringen af Paris.

Min anmeldelse:
Godt en uge inde i Tour de France 2023 er der mandag 10. juli en hviledag i løbet, så kender I ikke denne bog og enten har tour-abstinser eller har lyst at få meget mere at vide om mekanismerne på et cykelhold – eller begge dele, så skal I læse denne bog.

En hollandsk journalist har i 3 år haft fuld adgang på alle niveauer til de forskellige aktører på det hollandske hold Jumbo-Visma, som bl.a. Jonas Vingegaard kører på, og det er der kommet en grundig og indsigtsfuld bog ud af. For især cykelnørder og særligt interesserede er det en absolut interessant bog, der supplerer de øvrige bøger om cykelsporten rigtigt godt. Det er en helt anden bog end de efterhånden mange bøger, der beskriver historien bag et løb, hele sporten eller enkelte ryttere, og det er også en bog, der går meget dybere ind bag rytterne og deres indsats. 

Vel bliver det af og til meget teknisk, og der er også mange for de fleste danskere ikke specielt kendte navneord i bogen. Det kan man som læser gå i detaljer med, eller man kan springe over noget af det. Uanset hvad er det meget fascinerende at følge de interne overvejelser om ernæring, strategi, udvikling og justering af udstyr, ledelse og samarbejdet i den store organisation, der er bag hver eneste cykelrytter. Det foregår delvist kronologisk, men altid med en klar linje i forløbet og formidlingen af journalistens oplevelser. Bogens slutafsnit følger op på beskrivelsen af holdet bag Jonas Vingegaard sejr i Paris og fortæller kort om holdets efterfølgende arbejde og planer helt op til årsskiftet til 2023. 

Bogen gav mig en dybere indsigt i sporten, der altid har fascineret mig, og den gav også en øget forståelse for mekanismerne på et cykelhold, hvor samspillet mellem de store linjer og de mindste detaljer er afgørende for succes eller ej.

Det bliver til 3 1/2 gule føretrøjer.

Nando Boers
Planen – erobringen af Paris
People’s, 2023
446 sider

Bogen er læst på Mofibo.