Fra bogens bagside:
Wadia-familien – elsket af nogle, hadet af andre og frygtet af alle.

I Lasternes tid foldes en eksplosiv fortælling ud om tre skæbner, der bliver uløseligt bundet sammen: Ajay, den fattige dreng, der ender i New Delhi, hvor han som tjener for playboyen Sunny fra den berygtede Wadia-familie bliver vidne til familiens voldelige metoder, og endelig smukke og frigjorte Neda, den nysgerrige journalist, som bliver fanget i spændet mellem sin moral og en stor passion.

Lasternes tid lige dele spænding og familiesaga om vold, magt, penge, menneskelig korruption og familiebånd, der kvæler.

Min anmeldelse:
Jeg har læst flere bøger, der foregår i Indien, og de tre, der indtil nu har stået stærkest for mig, er David Roberts Gregory: Shantaram, Aravind Adiga: Den hvide tiger og Vikas Swarup: Q & A – drengen der havde svar på alt. (Den sidste er filmatiseret med titlen Slumdog millionaire). Fremover suppleres de på bedste vis af denne helt nye og skræmmende bog Lasternes tid.

Bogen, der foregår i nutidens Indien, viser bagsiden af og strukturerne i et indisk samfund, der er både konfliktfyldt og grænseløst kontrastfyldt. Især de store kontraster er bærende for bogens konflikter i en nådesløs kamp om penge og magt. En kamp hvor ofrene – ud over de mange mennesker, der lider og dør, er moral, retfærdighed og ordentlighed. Midlerne – ud over våben, er undertrykkelse, penge, mange penge og korruption.

Som skrevet på bagsiden fortælles historien med de 3 centrale hovedpersoner, og den bæres især af relationerne mellem den oprindeligt fattige Ajay og Sunny, som er arving til et økonomisk imperium baseret på mafiametoder.

Det er en voldsomt rå og barsk histore, der fortælles hårdt og kontant, og uden nogen form for opblødende filter. Der efterlades i bogen heller ikke meget håb om, at noget som helst vil ændre sig til det bedre i det indiske samfund og for de mange milliarder personer i bunden af samfundet. Derfor er det også på alle måder hårdt at læse bogen, men jeg gjorde det, og jeg glemmer den ikke.

Bogen bør læses af flere grunde og af mange læsere. Indien er et land med en stigende international betydning og en lang kulturel baggrund. Det er også et fascinerende land at rejse i, især hvis man, som jeg gjorde det på en rejse for et par år siden, kommer lidt ind bag turistdestinationernes flotte facader. Men den bør også læses, hvis turen til Indien “kun” bringer dig til den gyldne trekant New Delhi, Jaipur og Agra med Taj Mahal.

Bogen skal ubetinget have mine 5 maksimale stjerner!

Deepti Kapoor
Lasternes tid
Gutkind, 2023
598 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.