Fra bogens bagside:
Tegneserieskaberen og bladtegneren Claus Deleurans enkle og alligevel dybt originale streg har opnået klassikerstatus med værker som Rejsen til Saturn, Thorfinn, Pirelli & Firestone og illustreret Danmarkshistorie for Folket

Takket være en unik sans for detaljer og hverdagsliv og en på én gang sofistikeret, skæv og jordbunden humor udgør Deleurans tegneserier – og hundredvis af bladtegninger og øvrige illustrationer – et kærligt-satirisk portræt af et folk og et land.

Forfatter og Deleuran-fan Christian Monggaard er gået i arkiverne og fortæller med hjælp fra tegnerens familie, venner og kolleger historien om en mand, der ville være opdagelsesrejsende, og som endte med at gå på opdagelse i verden gennem sine tegninger

Min anmeldelse:
Jeg er nærmest vokset op med Claus Deleurans finurlige tegninger og historier. Jeg har læst alle hans tegneserier i albumform, har set filmen Rejsen til Saturn og har også fulgt ham i det fantastiske blad Corsaren med Niels Ufer ved roret. Senere har jeg læst og genlæst hans utroligt informative og dygtigt formidlende værk i flere bind “Illustreret danmarkshistorie for folket”. Den har udbygget min historiske interesse og viden. Endelig har jeg haft den store oplevelse at følge ham tegne live i stort format. Mere om det til sidst i anmeldelsen.

Da jeg på P1 hørte et interessant interview med Christian Monggaard, der levende fortalte om sit store arbejde med bogen, blev jeg meget glad, for Claus Deleuran fortjener absolut et værk, der præsenterer ham som den betydningsfulde og dygtige tegner, han var. Det værk er her nu.

Baseret på et nært kendskab til Claus Deleuran, fri adgang til det store arkiv, som enken har, og på samtaler med rigtigt mange folk kommer bogen hele vejen rundt om Claus Deleurans liv og virke.

Allerede som lille barn tegnede Claus Deleuran flot, og det dokumenteret gennem hans mors udklipsbøger fra den gang. Imponerende børnetegninger. De er selvfølgelig med i bogen, der på samme måde bringer utallige eksempler på alle de kunstneriske felter, han har arbejdet indenfor. 

Sammen med en engageret og levende tekst tegner bogens mange illustrationer et fascinerende og sammenhængende billede af en af Danmarks betydningsfulde tegnere. Det var en stor oplevelse at gå på opdagelse i bogen, og den oplevelse ønsker jeg, at alle tegneserieelskere, og alle der har nydt  Claus Deleurans mange udgivelser, vil opsøge og give sig i kast med bogen. Det er ikk en bog, man bliver færdig med. Den bliver ved med at inspirere til at genlæse Deleurans bøger. 

Bogen er en oplagt julegaveidé til dig selv eller en anden med sans for tegneserier, og jeg giver den helt sikkert mine maksimale 5 stjerner!

Christian Monggaard
Claus Deleuran
BOOKLAB, 2023
494 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: 
Som lovet først i anmeldelsen får I historien om min personlige oplevelse med Claus Deleuran. Da Brønderslev Bibliotek, hvor jeg arbejdede dengang, skulle have en bogbus, og vi valgte Claus Deleuran til at udsmykke den, så her var lærredet eller tegnepapiret 2 x 12 meter. Efter at have set et par udkast valgte vi en tegning med flere forskellige personer, og mødtes med Claus Deleuran på Stautrup Karosserifabrik ved Aarhus, hvor den helt nylakerede bus var ved at få monteret inventar. Udstyret med en tuschpen, en tommestok og skitsen på et A-4 ark tegnede han med sikker hånd og hurtigt de meget genkendelige Deleuran-typer op på bussen med sort tusch. Så brugte han de næste par dage på selv at farvelægge figurerne med pensel. Resultatet blev rigtigt flot, og bogbussen, der  også kan ses i bogen, lyste i mange år op i det nordjyske landskab.