En herlig billedbog med rim for børn fra cirka 4 år og til de kan læse selv.

Fra bogens bagside:
Når jobbet som djævel, det føles hårdt
vælger han noget rart af gå op i
Du gætter det næppe, for det er lidt sært
dét Fanden, har sig som hobby

Mon han griller bøffer på åben ild?
Brygger øl eller onde rygter?
Måske er det kampsport, som sikkert er nemt
hvis alle han slås med, de flygter?

Men hvad så med stand up med onde jokes?
Eller kan det mon være banko?
Næ nej, det er rytmisk med hiv og med sving 
for Fanden, han danser fandango!

En baggrundshistorie:
Jeg blev opmærksom på bogen, da jeg læste en artikel i Nordjyske om den og om forfatteren. Her stod der blandt andet, at hun var vokset op i Hollensted langt ude på Lars Tyndskids mark, hvor hun skulle op før Fanden fik sko på, for at komme i skole. Så dæmrede det langsomt for mig, og jeg fik via kontakt til forlaget forbindelse til Mette. Og ja, det viste sig ganske rigtigt at være Mette Koch fra Hollensted. Jeg kendte så både hende og forældrene. Siden er Mette blevet voksen og har giftet sig til efternavnet Telefoni.

I avisartiklen stod der også, at Mette havde skrevet andre børnebøger, og det viste sig at være 12 især letlæsningsbøger / frilæsningsbøger. Dem kendte jeg ikke, men de er også udkommet, efter jeg stoppede som praktiserende bibliotekar. Derfor var jeg nødt til at se nærmere på denne seneste bog.

Min anmeldelse:
Som tidligere børnebibliotekar har jeg set en god del af de utallige især billedbøger, der er udgivet med rim som udgangspunkt. Der er kommet rigtigt mange flot illustrerede og meget forskellige rimbøger, og der kommer stadig nogle hvert år. Fandens Fandango skriver sig således både ind i en solid tradition og ind i et bogmarkedet med stor konkurrence. Interessen for rimbøger er stor, for de er vigtige for stimulering af sprogsans.

Som i alle billedbøger med rim, så er teksten det afgørende element, for halter den, eller er uinteressant dur en rimbog ikke. Samtidig er illustrationerne vigtige. Hvis de spiller flot sammen med teksten løftes begge dele.

I “Fandens fandango” spiller Mette Telefonis finurlige tekst med fine rim sammen med Line Birgittes  fantasifulde tegninger på bedste vis. Billederne er især af hovedpersonen holdt i lilla, røde, orange og mørke farvetoner med klare referencer til fanden og helvede. Det er et meget, meget godt valg, der underbygger stemningen i bogen. 

Heldigvis er både illustrationer og tekst løssluppent morsomme. Jeg er sikker på, det virker godt på børn, og der er heldigvis også gode ordspil og detaljer i tegningerne, der vil underholde de voksne oplæsere. Det er ikke en pusse-nusse-hyggebog, og der bruges ord og ordspil, der naturligt indgår i bandeord som fanden og helvede. Sådan bruges de ikke i bogen, men børn fra cirka 4 år og til de kan læse selv vil elske at høre de forbudte ord, ligesom de elsker Onkel Rejes frisprog. Uden sammenligning iøvrigt.

Det bliver til 4 nordjyske stjerner herfra.

Mette Telefoni og Line Birgitte
Fandens fandango
Forlaget Rød Panda, 2023
40 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.