Fra bogens bagside:
Dorset, England, 1642

Jayne Swift er ikke som kvinder er flest. Hun tager aktivt del i kampene under Den Engelske Borgerkrig, ikke som oprører, men som læge. Hun er vokset op i en familie af royalister, men da krigen bryder ud, forholder Jayne sig ikke til ofrenes politiske ståsted – hun yder sin lægelige bistand, hvor der er behov for den.

Under tumultariske omstændigheder møder Jayne den gådefulde William Harrier. Hun ved intet om ham og hans baggrund, men hun er lodret uenig med ham politisk. Alligevel kommer han til at bistå Jayne ved flere lejligheder, og sammen bliver de vidner til krigens brutalitet, men hvem er William Harrier egentlig?

Mursejleren og rørhøgen er en eventyrlig fortælling om tab, vilje, opofrelse og kærlighed under Den Engelske Borgerkrig. Og om en usædvanlig og modig kvindes kamp for at gøre en forskel på trods af den modstand, hun møder.

Min anmeldelse:
Tidligere skrev Minette Walters nogle fremragende og psykologisk spændende krimier, men har senest skrevet flere historiske romaner. Jeg har læst og anmeldt disse to, der er en miniserie fra 1348-1349 om pestens hærgen i England. Her er hovedpersonen Lady Anne af Develish, der som helt speciel borgfrue er en handlekraftig leder, en frelsende engel og en kætter. Jeg gav bøgerne 5 stjerner:
De sidste timer (1) – //blog.drustrup.dk/#post150
Skæbnetimen (2) – //blog.drustrup.dk/#post239

I denne nye bog har Jayne Swift – (det engelske navn for mursejler er swift) – lidt den samme rolle som Lady Anne i miniserien. Hun er ugift adelsdatter, der har fået en for perioden usædvanlig lang snor af sine forældre og har modtaget oplæring i lægegerningen. Hendes succes ved at bruge andre metoder til helbredelse end de traditionelle, som mandlige læger anbefaler, rygtes blandt folk fra alle samfundslag og på begge sider af fronterne i Den Engelske Borgerkrig. Jayne vælger ikke side, men er nærmest neutral og hjælper, hvor hun kan.

På den ene side i borgerkrigen står kongen og de kongetro, der betragter ham som indsat af Gud. På den anden side står dem, der vil give magten til det folkevalgte parlament. Det er den helt korte version. Bogen indledes med forfatterens lidt længere introduktion til perioden

Undervejs møder Jayne en William Harrier – (det engelske navn for rørhøg er harrier). Hun og William er bogens hovedpersoner, og de agerer på hver sin måde midt i en uendeligt voldsom periode af Englands historie, hvor familier er splittede, hvor byer belejres og brændes ned, og hvor også religionen er medvirkende årsag til død i kamp, myrderier og henrettelser. 

Det er på én gang en voldsomt dramatisk og en dejligt livsbekræftende historie, hvor demokrati, medmenneskelighed, tilgivelse og kærligheden sejrer. Jeg var på intet tidspunkt i tvivl om, at Jayne og William ville finde sammen til sidst, når freden først havde sænket sig over England. Men undervejs fik jeg en rigtig god historie om en ualmindeligt stærk kvinde, om en speciel periode i Englands historie, om lægekunstens virkemidler på den tid, om dagligdagen på den tid i forskellige samfundslag og ikke mindst om krigens umenneskelighed – altsammen fortalt med sikker hånd i velskrevet stil. Der dukker mange billeder op i mit hoved, og jeg kan sagtens se bogen filmatiseret.

Når jeg “kun” giver bogen 4 stjerner, skyldes det, at den forekommer mig lidt for lang og ikke helt så god som De sidste timer/Skæbnetimen, men under alle omstændigheder en stærk og god historie.

Minette Walters
Mursejleren og rørhøgen 
Modtryk, 2022
452 sider