Fra bogens bagside:
En roman om kærlighed, den beskyttende til ­moren, den modsætningsfyldte til mændene, den uselviske til barnet og den euforiske til barnebarnet.

Allerede som barn længes Lissen efter at blive set. Af sine forældre, af drengene, af verden. Hun tumler ud i livet, bliver gravid, når hun ikke vil, bliver ikke gravid, når hun vil. Omkring hende ændrer verden sig i høj fart, og Lissen følger med. I andres øjne er hun alt for meget, i sine egne for lidt. Under alt hvad hun foretager sig, strømmer længslen efter det ægte, efter at finde frem.

Min anmeldelse:
Forlaget kalder serien “Udlængsel”, og det er der rigtig god mening i. Se bare dette citat fra bogen: 

Alt gennemskuede Ingeborg, undtagen morens falskhed, og dog, måske også den, men længslen overmandede indsigten. Det er længslen, der lugter af, så meget længsel i bare enkelt familie, tænker Lissen og kan ikke få en bid ned.
(Fra familiens sidste julemiddag sammen, inden Lissens mor, Ingeborg, dør)

Lugten af længsel er tredje, selvstændige del af en trilogi, der begyndte med Jord og hjerte og fortsatte med Anton. Forlaget skriver selv sådan om serien, og det er en helt præcis beskrivelse, så den bringer jeg gerne videre: “Med de tre bøger har Vibeke Marx skrevet et gribende, råt og enestående værk om familieliv, længsler og nedarvede svigt fra 1920’erne til i dag.”

Jeg har med stor nydelse og fascination læst også de første bind og har anmeldt dem her:
Bind 1: Jord og hjerte – https://blog.drustrup.dk/?p=683
Bind 2: Anton – https://blog.drustrup.dk/?p=1294

Tilsammen beskriver de en families liv med de særlige problemer om netop svigt gennem flere generationer. Det er en tung arv, der løber gennem alle generationerne, og som påvirker dem meget. Det er ikke munter læsning i denne bog at følge 3. generation i skikkelse af Lissen, som Annelise kaldes. Hendes relationer til bedstefar og forældre samt især i dette bind til datteren og barnebarnet er heller ikke uproblematisk, så der kan komme flere bind i serien, men jeg ved ikke, om Vibeke Marx har planlagt det. 

Det må der meget gerne, for dels tager bøgerne nogle centrale emner op om bl.a. familiær arv og forholdet mellem generationer, og dels giver hele serien et rigtigt godt tidsbillede. Endelig og ikke mindst vigtigt, så er også denne seneste bog skrevet i et fantastisk flot og billedskabende sprog, som det er en stor fornøjelse af læse.

5 sikre stjerner!

Vibeke Marx
Lugten af længsel
Modtryk, 2023
283 sider