Fra bogens bagside:
En stor, historisk roman om overlevelse, kærlighed og kamp.

I det bundfrosne moseområde uden for Pajala blotlægger en gravemaskine noget, der ligner resterne af et menneske.

Sporene rækker generationer tilbage til en mere barsk og kuldslået tid i Tornedalen. Fattige husmandsfamilier måtte kæmpe for overlevelse, og arbejderne på egnen gik til kamp for deres rettigheder, da vejen gennem Pajalas enorme skove skulle anlægges.

I Uppsala får en kvinde et af sine tilbagevendende syn. Noget trækker hende nordpå, til egnen hvor hendes far voksede op. Er det mon forfædrenes stemmer, der kalder på hende?

Mikael Niemi knytter farverne og fantasien fra den samiske og finske folketro sammen med beskrivelserne af de grå husmændssteder og fattigdom i en gribende roman fra Tornedalen over en periode på hundrede år.

Min anmeldelse:
“Populærmusik fra Vittula” og andre af Niemis bøger – senest “Kunsten at koge bjørn” (anmeldt her http://blog.drustrup.dk/#post145 ) – har jeg virkeligt nydt at læse. Alle hans bøger har været rigtigt gode og relevante historier, og samtidigt har de været skrevet i et formfuldendt og fængslende sprog. På alle måder en rigtig god læseoplevelse – hver gang.

Denne seneste er på ingen måde en undtagelse! Jeg læse den i december 2023, og den er blandt de allerallerbedste bøger, jeg har læst i 2023 – nok den bedste!

Bogen giver et stærkt og mangefacetteret billede af Tornedalen, arbejdskampe, de sociale forskelle, den både flotte og barske naturforhold, familierelationer og alle tænkelige mellemmenneskelige forhold. Det er samtidigt en historie, der dækker flere generationer, for den fortælles i kapitler, der skifter mellem 1930’erne, 1976, 1997 og 2017. 

De forskellige personer er alle på hver deres måde essentielle for historien og dens forløb. De er desuden dybt troværdige, fordi de er så formidabelt beskrevet. Mikael Niemi kender området og dets historie rigtigt godt, men selv om bogen er delvist baseret på fakta, er historien så fornemt fortalt, at bogen bliver stor litteratur, som kun kan anbefales til rigtigt mange læsere af fremragende bøger. 

5 store, funklende stjerner!

Mikael Niemi
Sten i silke
Modtryk, 2023
521 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.