Blog Image

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

MORD I SERIER – SERIEMORD

MORD I SERIER - SERIEMORD Posted on 22 Mar, 2023 19:35

FIND OVERSIGTEN HER

  • Synes du din seneste krimi har været for blodfattig?
  • Er du blevet helt bleg, fordi du har opdaget, du lige har læst bind 3 i en serie uden at have læst de første bind?
  • Trænger du til en infusion af ideer til din krimilæsning?
  • Er du tappet for energi, når du skal vælge din næste krimi?

Så kan du få hjælp i denne blodrige oversigt med overblikket over mere end 600 krimiserier på dansk og 97 forfattere med første bind på vej i en ny serie.

Med på listen er kun bøger og serier, der i Dansk Bogfortegnelse har fået genrebetegnelsen ”Krimi”, mens rene spændingsbøger eller thrillere ikke er med.

Enkelte af serierne er kun som e-bøger og/eller lydbøger.

Nogle af de klassiske serier er med, men der findes også andre klassiske serier. Spørg efter dem på dit bibliotek.

Kan du ikke finde alle bøger og alle serier på dit eget biblioteks hylder, så er dit lokale bibliotek din sikre ”vene til blodbanken”. Alle bøgerne kan skaffes.

Ajourføring, redaktion og layout:
Per Drustrup Larsen fra Drustrups Bogblog – drustrups@mail.dk – https://blog.drustrup.dk

Idé, foto og film: Martin Jørgensen fra Hjørring Bibliotekerne og Per Drustrup Larsen.

Kom frit frem med alle opdagelser af fejl og mangler samt alle spørgsmål og kommentarer til Hjørring Bibliotekerne på mail til bibliotekerne@hjoerring.dk.

Listen er udgivet af Hjørring Bibliotekerne.

Redaktionen er afsluttet marts 2023.Allan Erik Mortensen: Dø hvis du tør

Krimi og spænding Posted on 21 Mar, 2023 20:41

Bogen er første del en ny serie med kriminalkommissær Jon Harding i hovedrollen. Den er gæsteanmeldt af Charlotte Johansen, der har anmeldt flere bøger her på bloggen.

Fra bogens bagside:
Et opstillet lig af en ung kvinde bliver fundet i Hjortshøj. Det viser sig hurtigt at være en tro kopi af den spektakulære og uopklarede mordsag Hjortshøjdrabet fra 1902. Senere dukker flere lig op, og gerningsmanden nyder at lege katten-efter-musen med politiet.

I “Dø hvis du tør” kopierer gerningsmanden en række af de mest spektakulære  af uopklarede danske mordsager, og Jon Harding allierer sig med en profileringsekspert for at klarlægge, hvilken grad af udstødelse, der har skabt et så kalkuleret monster. 

Charlottes anmeldelse:
I “Dø hvis du tør” kommer vi lige ind i en sag, hvor det nystiftede NSE (Nationalenhed for Særlig Efterforskning), der bliver ledet af Jon Harding, bliver kastet ud i opklaringen af et mord, der er en kopi af et mord fra 1902. Han har selv udvalgt de kollegaer, der tilsammen udgør NSE. Sammen med nogle af de lokale betjente skal de forsøge at finde gerningsmanden, inden han slår til igen. 

Jon Harding står på bar bund, og trods en massivt efterforskning er de ikke engang tæt på at finde ud af, hvem der står bag. Ved hjælp af en meget dygtig profileringsekspert får de hjælp til at finde ud af, hvordan de kan indsnævre feltet til at finde den udspekulerede gerningsmand.

Da jeg ikke vil afsløre for meget om handlingen, er det ikke meget, jeg kan sige, ud over at jeg flere gange følte, der var noget omkring de forskellige karakters personligheder, som jeg manglede eller var gået glip af. Jeg kunne  ikke forstå, at der ikke var mere information og baggrundsviden om hovedkaraktererne, end der var. Det var lidt som om, forfatteren antog, at jeg i forvejen vidste, hvem Jon Harding og resten af holdet var, hvilket ikke hang helt sammen med, at det er første bog i en serie med Jon Harding.

Jeg erfarede så senere, at Allan Erik Mortensens krimiserie “Hængedynd” har Jon Harding som en af karaktererne, hvor han er en almindelig politibetjent. Selv om jeg ikke føler, jeg kom helt ind under huden på Jon Harding, da jeg desværre ikke har læst andet af Allan Erik Mortensen, før jeg gik i gang med “Dø hvis du tør”, så vil jeg sige, at den er generelt en god historie og en både spændende og velskrevet krimi. Jeg ser frem til forsættelsen og giver bogen 8 store skydeskivepoint, og det svarer til 4 krimihjerter på krimifan.dk

Allan Erik Mortensen
Dø hvis du tør
Falco, 2023
340 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Stuart MacBride: Kistemagerens have

Krimi og spænding Posted on 19 Mar, 2023 22:09

Fra bogens bagside:
En massiv storm hærger den skotske kyst, og mens et særligt hus risikerer at smuldre i havet, bliver haven genstand for en uhyggelig efterforskning: flere lig begynder at dukke op af jorden.

Det er for farligt at bevæge sig ind på grunden, så politiet ved ikke, hvor mange mennesker, der ligger begravet. Eller hvor mange flere morderen vil nå at dræbe, inden han bliver fanget.

Grusomheden vil ingen ende tage, men eks-efterforskeren Ash Henderson er færdig med at spille flink. Han har en morder, der skal fanges og gud hjælpe dem, der kommer i vejen.

Min anmeldelse:
Dette er tredje del af serien om den meget, meget specielle politimand Ash Henderson. Jeg har anmeldt de første to bind her: https://blog.drustrup.dk/?p=215 

Jeg interviewede forfatteren på Krimimessen i 2017 om serien og hans andre bøger. Læs det her: https://blog.drustrup.dk/?p=214

Bogen er et herligt gensyn med en helt særlig krimiefterforsker, Ash Henderson, der er hyret som ekstern konsulent efter at være smidt ud af politiet – endda af den særlige gruppe for umulige og uregerlige politifolk: Kludderkorpset. Han er hyret til en sag, der kræver hans særlige evner i forhold til seriemord. 

Parallelt med fundet af de mange lig og efterforskningen af den sag, forsvinder nogle børn og findes dræbt, og i bogen følges begge dele, og det bliver en barsk historie, hvor også Ash Hendersons liv kommer i fare. Jeg har ikke læst andre krimier, hvor hovedpersonen udsættes for så mange voldsomheder!! Heldigvis overlever han, så der er håb om flere bøger med ham. Jeg vil også gerne gense mange af de andre unikke personer.

Ud over de barske sager, den umanerligt rå tone og et barskt skotsk miljø, så fortælles historien i et dejligt farverigt sprog og med flere elementer af ofte grov humor. En mere subtilt morsom sekvens er, da Ash Henderson besøger en krimilæseklub for at høre, om de har set noget i forbindelse med et forsvundet barn. Det har de ikke, og de kan heller ikke fordrage dagens bog. Den er både blodig, stødende, blasfemisk og med grov såkaldt “humor”. Og så er en af politifolkene er endda lesbisk. Også omslaget ligner afgjort en af Stuart MacBrides bøger. Læseklubben ville hellere læse en god krimi som f.eks. en af Ann Cleeves. Herlig selvironi. 

Bogen kunne i sin grundhistorie godt være en klassisk krimi om seriemord, men med MacBrides sikre greb om at fortælle en grum historie med skæve vinkler, indarbejde grov humor og med meget specielle personer på alle sider af loven, bliver det en meget særlig krimi. Og det kan jeg godt lide!

Det giver 9 skydeskivepoint her og 5 krimihjerter på krimifan.dk 

Stuart Henderson
Kistemagerens have
HarperCollins, 2023
476 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Christoffer Carlsson: Brænd mig en sol

Krimi og spænding Posted on 12 Mar, 2023 09:28

Fra bogens bagside:
Visse spørgsmål skal finde et svar. Og nogle forbrydelser er nødt til at blive opklaret. Eller går man under.

Fredag morgen den 28. februar 1986 ser Halland-betjenten Sven Jörgensson årets første vipstjert. Det er alt for tidligt på året, desuden ser han den sorte brystplet tydeligt, og det er en advarsel om ulykke og sorg.

Om aftenen kl. 23.21 bliver Olof Palme skudt og dræbt i krydset mellem Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm. Næsten samtidig bliver den 20-årige Stine Franzén voldtaget og myrdet i en bil nær Tiarp uden for Halmstad, og hun efterfølges af flere ofre.

Omkring 30 år senere flytter en forfatter tilbage til sit barndomshjem i Tiarp og kommer på sporet af de uopklarede mordsager. Han dykker ned i jagten på Tiarp-morderen og afdækker, hvordan de gamle mord hænger uløseligt sammen med Palme-mordet, der endegyldigt markerede afslutningen på én tid og begyndelsen på en helt anden. 

En kriminalroman om anstændige mennesker, der pludselig kan handle med grusomme konsekvenser til følge, stærke mennesker, der går til grunde, og sårbare mennesker, der hæver sig over, hvad der forventes af dem.

Min anmeldelse:
Det uopklarede Palme-mord hviler tungt over Sverige, og det er dette nationale traume, som forfatteren i bogen bruger som drivkraft i sit forsøg på at opklare det lokale traume og finde sandheden bag mordene på hjemegnen. 

Som det tit er i krimier, så er det farligt at rode op i fortiden. De mange hemmeligheder, fortielser og gamle forbindelser viser sig ofte at være livsfarlige at røre ved. Sådan er det også i denne bog, hvor en intens og vedholdende indsats gennem snak med gamle beboere og søgen i gamle papirer resulterer i en dramatisk sag, hvor lokalsamfundets sociale strukturer udfordres. 

Historien fortælles på en ualmindeligt velskrevet og intens måde, så det er en fornøjelse at læse bogen. Alle personerne er beskrevet, så man kan sætte sig ind i deres bevæggrunde for at gøre, som de har gjort uanset konsekvenserne. Sproget er flot og ofte poetisk. Samtidig er spændingen intakt hele vejen gennem bogen frem til afsløringen af sandheden bag rækken af lokale mord afsløres med en overraskende konklusion. Blandt stikordene er:  fortielser, moralske smerter, selvtægt, retfærdighed, sindets dybder, familierelationer.

Bogen er anden del af Christoffer Carlssons Halland-suite. Jeg har (endnu) ikke læst første bind, “Forbandelsen”, og det er afgjort en fejl. Ud fra forlagsbeskrivelsen at dømme er der ingen gennemgående figurer, men det er lokaliteten – små samfund i Halland-regionen – og livet her, der er det gennemgående tema. Også på den måde minder denne bog mig om de 4 bøger i Skåne-kvartetten af  Anders de la Motte, hvor tonen er den samme, og det er ubetinget positivt. Se mine anmeldelser af dem her:  https://blog.drustrup.dk/?p=859.

Det bliver til 9 sikre skydeskivepoint her og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Christoffer Carlsson
Brænd mig en sol
Gyldendal, 2022
504 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Martta Kaukonen: Hvad ser du

Krimi og spænding Posted on 08 Mar, 2023 19:57

Fra bogens bagside:
Ira er en ung kvinde på 20 år. Hun er også seriemorder, og hun dræber efter sine helt egne præmisser og teknikker. Da et mord er ved at gå grueligt galt, starter Ira til terapi for at skabe et alibi for sig selv, og hun udvælger den smukke kendisterapeut Clarissa som sin redning.

Stemningen mellem de to er underlig fra start af, og sessionerne med Clarissa tager en uhyggelig drejning. Det viser sig, at Ira har haft en grusom barndom, og at Clarissa måske ikke er helt så god, som hun udgiver sig for at være. Kun én af de to ved, at de deler en fælles hemmelighed, og spørgsmålet er, om den anden når at samle brikkerne, før det er for sent.

Charlotte Johansens anmeldelse:
Ira er en forstyrret ung kvinde, der udser sig Clarissa som sin terapeut, da hun har brug for at skaffe sig et alibi, der kan holde i retten. Hun har oplevet et trauma i sin barndom, og i et forsøg på at komme videre i sit liv gør hun ting, som ikke tåler dagens lys. Hun starter i terapien, men hvad hun ikke ved er, at netop den beslutning viser sig at være skæbnesvanger. 

Clarissa er udadtil en kendis  der har styr på alt i sit liv. Hun er ofte i medierne, men ingen har nogensinde fået noget at vide om hendes privatliv. Hun er en dygtig terapeut, der har styr på sagerne og er gift med Pekka. Men bag facaden tegner sig et helt andet billede.

Hvad ingen af dem ved er, at alt vil ændre sig. og intet er, hvad det ser ud til at være. Man skal nemlig ikke tro på alt, hvad man hører. 

Efter min mening er selve ideen til bogen god, men flere gange, mens jeg læste den, tænkte jeg, den var forvirrende skrevet. Den roder rundt i de forskellige hovedpersoners tanker og handlinger. Kapitlerne skifter nemlig mellem at handle om se forskellige  hovedpersoner. Så kapitlerne hedder Ira, Clarissa, Pekka, Arto, og det virkede for forvirrende for mig.  

Til sidst bliver alle de små historier bundet sammen, men det var en rodet proces op til slutningen. Så selv om det er en ok historie, vil jeg kun give den 6 skydeskivepoint. (Det svarer cirka til 3 krimihjerter på krimifan.dk)

Martta Kaukonen
Hvad ser du
Falco, 2023
384 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Karin Smirnoff: Havørnens skrig

Krimi og spænding Posted on 27 Feb, 2023 23:37

Fra forlagets omtale:
Gemt for mediernes søgelys drives der rovdrift på naturens ressourcer i Norrland, nutidens vilde vesten, hvor skånselsløse virksomheder ikke skyer nogen midler i deres kamp for at få adgang til mineraler og land. I skyggerne opererer kriminelle bander, tiltrukket af den enorme strøm af nye penge – også de lokale politikere rammes af guldfeberen. De lokale rensdyrholdere og den oprindelige befolkning i Sápmi (Lapland) ser magtesløse til, mens deres verden ødelægges. 

Det er her, vi genfinder Lisbeth Salander. Og det er her, vi introduceres til Lisbeths niece, Svala, der er grunden til, at Lisbeth er taget til Norrland. Svala er et matematisk geni, der ikke kan føle smerte, og som ikke har haft den letteste begyndelse på livet. Det er også her Mikael Blomkvist af familiemæssige grunde er taget til, og sammen havner Salander og Blomkvist i en nådesløs kamp på liv og død i Gasskas-området, hvor jagten på profit har lokket forråede typer til. Og hvor mænd fortsat hader kvinder. 

Min anmeldelse:
WOW – Wild og Woldsom. Da rettighedshaverne gav stafetten videre til en ny forfatter med opgaven at
skrive endnu en trilogi baseret på Stieg Larssons univers, var jeg naturligt skeptisk. Men jeg blev meget, meget positivt overrasket!

Jeg var nemlig meget fascineret af og begejstret for Stieg Larssons 3 bøger i Millennium-serien. Det var nogle spændende bøger i hver sin genre og med nogle spændende personer. Dem anmeldte jeg som lektør for Dansk BiblioteksCenter, og det samme gjorde jeg med forsættelsen, hvor David Lagercrantz havde fået til opgave at fortsætte universet. Den fortsættelse var jeg ikke imponeret af, og det samme gælder hans følgende 2 bøger i trilogi nummer 2. Læs min anmeldelse af sidste bind her – https://blog.drustrup.dk/?p=284, og der er også link til andet.

Tilbage til Karin Smirnoffs første bind i den tredje trilogi. På forsiden lanceres bogen som en Lisbeth Salander-roman, og det er langt hen ad vejen rigtigt. Heldigvis er Mikael Blomkvist også med. Og endnu bedre er det, at Lisbeth Salanders niece, Svala, er med i en central rolle Hende ser jeg meget frem til at møde i de næste par bøger. Hun har mange af de samme egenskaber som Lisbeth og har arvet sin fars manglende smertesans. Opdag selv mere!

Med scenen sat i Norrland midt i dybe konflikter med baggrund i områdets natur og traditionelle kultur i kombination med konflikter om energiforsyning, udvikling og kampen om både magt og penge er bogen mere end bare en spændende krimi. Den rummer – ligesom især den første trilogi – samfundsrelevante emner samtidig med, at der er godt gang i handlingen, spændingen og volden. 

Desuden er der flere rigtigt underholdende og finurlige referencer til tidligere Milleniumbøger, som f.eks. da Svala på et tidspunkt siger, at Lisbeth ligner Noomi Rapace, og Lisbeth så ikke ved, hvem hun er.

Hvis Karin Smirnoff forsætter sin Millennium-trilogi på samme måde, må hun for mig godt snart komme med næste bind!

9 sikre skydeskivepoint og 5 sikre krimihjerter på krimifan.dk

Karin Smirnoff
Havørnens skrig
Modtryk, 2023
374 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Next »