Anledningen til denne bog er Luther-året, hvor man fejrer 500-året for Luthers teser, der startede reformationen og opgøret med den katolske kirke. Bogen supplerer rigtigt fint de mere teologiske og videnskabelige værker, der er kommet indtil nu, og som børn og unge ikke har en chance for at finde interessante. Det vil de til gengæld gøre med denne.

I bogen skriver Sigurd sådan her:
Hvorfor skal jeg høre om reformationen og alt det halløj, der skete for 500 år siden?

Det er der mange gode grunde til. Formodet første er Luthers historie en knaldgod historie at fortælle. For det andet – og det er nok endnu vigtigere – så har Luthers tanker betydet en hel masse for, hvordan vi lever i dag. Hvad enten man tror på Gud eller ej….

Bogen fortæller om Luthers liv og levned, hvor alt ikke var lutter lagkage. Det er en levende beretning om hans kald til præst, tvivl om den katolske lære og opgøret med Rom og pavedømmet, som ledte frem mod reformationen. Samtidig tegnes der et godt tidsbillede, hvor også magtstrukturer og betydningen af Luthers lære for det kirkelige liv i Danmark fortælles flot. I et afsluttende kapitel fortæller Sigurd jordnært og børnerelevant om betydningen af Luthers lære i dag.

Det er ikke på nogen måde en teksttung bog. Kapitlerne er korte og sproget levende, så kort og godt må være konklusionen.

Jeg har tidligere læst og skrevet om de 2 bind: “Sigurd fortæller Danmarkshistorie“, og både den gode formidlingsform og det passende faglige niveau ligner hinanden i de to værker – og i de øvrige historiefortællende bøger, Sigurd har lavet.

Ud over den mundrette tekst, som er fyldt med ordspil og muntre bemærkninger samt direkte henvendelser til læseren/lytteren, er bogen rigtigt flot og hyggeligt illustreret, og det forøger den gode oplevelse af bogen.

I bogen er der indlagt en cd, hvor Sigurd læser bogen op i samme tone, som den er skrevet. Skiven rummer også 7 sange, der knytter sig til bogen og er en blanding af nye muntre sange og salmer.

Aldersgruppen er på bagsiden sat til 5-100 år, og det er ramt ret præcist, selv om bogen primært er tænkt til børn som f.eks. (mini)konfirmander samt religions- og historieundervisning i folkeskolen. Men den er også meget anvendelig til almindeligt nysgerrige og interesserede børn i et bredt alderspekter.

Når denne bog slutter, så ved du en masse om Luther.

Sigurd Barrett:
Sigurd fortæller om Luther
Politikens Forlag, 2017
119 sider + cd med teksten oplæst samt 7 sange.