Anden del af den både spændende og interessante trilogi om vikinger, som denne gang er taget på togt til Middelhavet. En historisk roman. En vikingekrimi.

Fra bogens bagside:
Foråret 868. En flåde på 80 langskibe lægger ud fra Frankerrigets kyst og sætter kurs mod syd. Ombord er Rolf Rapkæft, hans ven Hastein, broder Jarvis og skjoldmøen Ylva – foruden lodbrogsønnerne Bjørn Jernside, Sigurd Slangeøje, Halfdan Hvidsærk og mere end 2.000 andre vikinger.

Målet er det muslimske Spanien, hvor der efter sigende findes god plyndring. Mange byer falder, og skibene fyldes med sølv, men da maurerne går til modangreb, efterlades et enkelt skib i Middelhavet. Og da nogen begynder at aflive mandskabet én for én, må Rolf tage al sin snilde til hjælp for at afsløre den skyldige.

Min anmeldelse:
Første del af trilogien hed “Lodbrogsønnernes hævn”, og den har jeg skrevet om her: http://blog.drustrup.dk/#post116. Heri drog sønnerne til England for at hævne mordet på deres far, og det var bogstaveligt en drabelig historie, som Lasse Holm fortalte baseret på historisk viden og gennem den tilføjede fortæller: den unge Wolf/Rolf Rapkæft.

I denne nye bog samler tre af sønnerne en større flåde skibe og drager ned langs Frankrigs, Spaniens og Portugals kyster, samt videre til Spanien og Italien. Alle steder plyndres, hærges, handles eller dræbes der. Samtidig er der en del interne stridigheder og diskussioner, så turen er på ingen måde et fredeligt krydstogt. Fjenderne er mange, og hvem kan man stole på, når det ikke altid er let at kende vennerne?

Vikingetiden har til alle tider fascineret historisk interesserede, og det er ikke blevet mindre de senere år, og der er kommet en del romaner om tiden. Lasse Holms hører til de bedste, af dem jeg har læst. Dels bliver man som læser klogere på den tidlige vikingetid, og dels er det en spændende historie, der fortælles på fremragende vis.

Da jeg anmeldte bind 1, skrev jeg cirka sådan, og det kan jeg gentage denne gang, for det gælder stadig: Vel myrdes der folk, og der foregår en omfattende efterforskning frem mod afsløringen af morderen og motivet, men er det en krimi. Måske ikke i traditionel forstand, men læs den som en spændende historisk roman.

Ligesom seriens første bind får denne fortsættelse også 4 stjerner som historisk roman, 8 skydeskivepoint som krimi – samt 4 krimihjerter på krimifan.dk

Lasse Holm
Lodbrogsønnernes ran
Politikens Forlag, 2018
396 sider

PS: Bogen er forrest og bagest forsynet med tegnede kort over de besøgte steder og et nutidigt kort over Middelhavsområdet med både de nuværende navne og stednavnene fra bogen/vikingetiden. Det historiske kort på baggrundsbilledet først i min anmeldelse er noget senere, men tjener kun til illustration sammen med et billede fra Krimmessen 2018 af forfatteren på scenen sammen med sine to bøger.

PPS: I et efterskrift beskriver Lasse Holm, hvor han har bøjet de historiske facts lidt, og hvor han har digtet til. Her nævnes Rolf Rapkæft som en faktisk person fra tiden, og der står til sidst, at han også er med i og vil få “mange andre navne i kommende bøger.” Jeg troede, serien sluttede med næste bind i trilogien, som jeg ser meget frem til også at læse, men kommer der flere bind om den tid og med Rolf, vil jeg også hilse dem og ham meget velkommen!