På bagsiden:
Denne bog henvender sig til naturinteresserede mennesker. Den fortæller med tekst og mange billeder om rådyrene og deres levevis året rundt.

Min anmeldelse:
Vigtigheden af første indtryk kan ikke overdrives. Her gør bogen et absolut godt indtryk med sit store format og flotte forside, og det indtryk styrkes ved en hurtig gennembladring – ja så hurtig blev det heller ikke, for opmærksomheden fanges nemt af de rigtigt mange og gode billeder. Det er en flot bog om det smukkeste dyr i den danske natur.

Et mere grundigt kig på bogen – både billederne, der fylder langt, langt mest i bogen, og de korte, præcise og oplysende tekster – gør fascinationen af bogen endnu større. Bogens format og de mange billeder giver indtryk af en rigtig coffeetable-bog, men den er mere end det. Indholdsmæssigt har den absolut substans og god brugsværdi.

Bogen er struktureret i 3 dele: ca. 50 sider om rådyrets biologi og livsvilkår i Danmark, ca. 120 sider hvor rådyrenes liv beskrives måned for måned samt et kort afsnit til sidst om de andre slags hjortevildt. Det lyder måske lidt tørt, men det er absolut ikke tilfældet. Såvel tekst som billeder viser Steen Aggers store fascination af rådyret og glæden ved at opleve det ude i naturen. Det engagement gør bogen levende og

Teksten: Den kortfattede tekst er formuleret enkelt og præcist, men formidler stadig viden, som vil kunne supplere selv garvede jægeres viden og måske korrigere det, de tror at vide. Tekstens præcise formuleringer vidner om forfatterens tidligere udgivelser af rigtigt mange små fagbøger for primært begynderlæsere om især naturemner. Denne bog er bestemt ikke i denne genre, men teksten kan nemmere læses af flere folk, end så mange andre fagbøger om jagt kan. Det er en ubetinget ros, og det gør bogen meget anvendelig til mange formål.

Billederne: De mange billeder udgør langt størstedelen af bogsidernes areal, og set gør bogen til en nydelse. Min eneste anke i den forbindelse er, at der er for mange små billeder med, for en strammere udvælgelse og flere billeder i stort format ville for mig være at foretrække. Størstedelen af billederne er Steen Aggers egne, så jeg kan godt forstå, det har været svært at vælge mellem yndlingsbilleder, men det ville have været en fordel. Det er en mindre anke.

Der er gennem årene kommet mange gode bøger med flotte billeder fra naturen og og med dyr, og denne placerer sig flot i det gode selskab – og kan sammenlignes lidt med Michael Sand: “Sommerbukken – råen og lammet”, der dog ikke dækker hele året og heller ikke har det samme formål og den letlæste tekst.

Mht. billedkvalitet placerer bogen sig som fotobog lige under Michael Sands jagtårbøger og de følgende års udgaver af Jagtbogen. Seneste bog har jeg læst og anmeldt her: http://blog.drustrup.dk/#post121. Endelig vil jeg benytte lejligheden til at nævne bogen “Forsvaret og naturen”, som er den suverænt flotteste og bedste naturbog i mange, mange år!

Steen Aggers flotte bog får 4 flotte stjerner fra mig.

Steen Agger
Danmarks smukkeste – en bog om rådyret året rundt
Forlaget Grimbart, 2018
179 sider – i stort format