Fra bogens bagside:
En mand i trediverne bliver fundet knivdræbt på en legeplads i Lund. Mistanken falder på 19-årige Stella, som et vidne har set. Men hvorfor skulle Stella – en helt almindelig svensk teenagepige – slå en tilfældig forretningsmand ihjel?

Stellas far er præst, og hendes mor er forsvarsadvokat, og mens mistænkeliggørelsen og fordømmelsen vokser, kæmper de for deres datter.

Både Stella og forældrene har dog en forhistorie, og i takt med at Stellas liv optrevles, skrælles familiens sandheder, løgne og selvbedrag af lag for lag. Indtil ét spørgsmål står tilbage: Hvad skete der den skæbnesvangre aften, og hvem bærer skylden for det?

Fortalte i tre spændingsmættede spor af henholdsvis far, mor og datter, tvinger romanen tvinger læseren til selv at tage stilling og spørge: Hvor godt kender du dig selv og dine nærmeste. Og hvor langt er du villig til at gå for at beskytte dem?

Min anmeldelse:
Inden bogen udkom, var der megen positiv omtale fra forlaget, og efter læsning af bogen samt må jeg sige, at intet var overdrevet. Det er en fantastisk bog.

På et bloggermøde med Mattias Edvardsson fortalte han, at ideen til bogen opstod, da han kom til at tænke på, hvad der kunne ske med hans små piger, når de blev ældre. Derfor er bogens første afsnit set fra faderens synspunkt. Samtidig har han som gymnasielærer en god fornemmelse for livet og sproget blandt unge, og det har givet liv til hovedpersonen Stella og hendes veninde.

Da han begyndte at skrive på bogen, kendte han ikke slutningen, men historien udviklede sig undervejs – og det er blevet et godt resultat.

Historien fortælles i tre hovedafsnit, hvor faderen som præst er eksponent for høj moral og etik inden første, og moderen som forsvarsadvokat er den retskyndige og regelrette, og hvad er datteren så? Er hun morder?

Forlaget skriver i en pressemeddelelse sådan: instinktivt kæmper forældrene datterens sag, men deres egne moralbegreber bliver testet til det yderste i forsøget på at få hende frikendt. For hvem kender i sidste ende sandheden – andre end Stella?

Bogen er bevidst ikke skrevet i en bestemt genre, så selv om bogen indledes med et mord, og meget af handlingen er om opklaringen af mordet og retssagen i den forbindelse, er det på ingen måde en traditionel krimi. Politiet spiller f.eks. en helt underordnet rolle i bogen. Det er heller ikke et retssalsdrama. Hvad er bogen så for en størrelse?

Det er en stærk og gribende historie om familieliv, grænser for beskyttelse af hinanden, sandhed og løgne og endda mere end det. Familiemedlemmernes sammenvævede relationer og indbyrdes hemmeligheder er bærende i hele historien. Derfor virker den ekstra stærk og voldsomt overbevisende helt frem til slutningen. Jeg siger ikke mere. I skal læse bogen, og den fortjener stor udbredelse.

Jeg ser klare paralleller til Malin Persson Giolito “Men størst af alt” mht. temaerne livet som ung, dynamikken mellem mennesker, hemmeligheder og retssagsbeskrivelserne. Den anmeldte jeg HER og den skal I også læse!

“En helt normal familie” er Mattias Edvardssons første bog på dansk, men han har tidligere fået udgivet 5 bøger på svensk, uden de blev successer der. Derfor bestemte han sig for, at han denne hang ville skrive en succes – og det lykkedes til fulde. (Nu hviler der bare et pres på forfatteren mht. den næste bog, der forventes udgivet i Sverige næste år)

Som ikke-krimi kan jeg ikke give bogen mindre end mine maksimale 5 stjerner, og som bog med krimielementer giver jeg bogen 9 sikre skydeskivepoint – meget tæt på et pletskud – og 5 krimihjerter på krimifan.dk!

Mattias Edvardsson
En helt normal familie
People’s Press, 2019
464 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.