Den tyske skovfoged og forfatter Peter Wohlleben er en mand med dyb indsigt i mange af naturens elementer, og han har i flere bøger – også til børn – på fornem vis formidlet sin viden og videnskabelig forskning i flere interessante bøger.

Således også i denne bog, der passer fornemt sammen med det fokus, der i øjeblikket er på naturens elementer og sammenhængene i naturen. Det fokus bør være permanent, og det vil bogen forhåbentlig medvirke til.

Prøv at se årets virtuelle naturmøde – Naturmødet Online – der foregår 15.-17. maj 2020 – her: https://naturmoedet.dk/

Jeg har tidligere anmeldt to af forfatterens bøger, hvor især den første har samme høje fascinationsgrad som denne nye.
“Dyrenes hemmelige liv” – //blog.drustrup.dk/#post103
“Brugsanvisning til skoven” – //blog.drustrup.dk/#post180

Fra bogens bagside:
Vidste du, at træer kan påvirke jordens rotation? Eller at ulve kan ændre, hvordan floder løber? Eller at regnorme kontrollerer vildsvinepopulationen?

Naturen består af et net af komplicerede forbindelser, og langt de fleste af dem lægger vi mennesker ikke mærke til. Men det er disse forbindelser, der holder naturens fine balance ved lige.

Med udgangspunkt i de nyeste videnskabelige opdagelser og sine mange års erfaring som skovfoged viser Peter Wohlleben os, hvordan forskellige dyr, planter, floder, sten og vejrsystemer arbejder sammen, og hvad der er på,spil, hvis disse delikate systemer kommer ud af balance.

Jordens økosystemer er for komplekse til, at vi kan putte dem i kasser omformulere simple regler for årsag og virkning, men “Naturens hemmelige netværk” giver os en chance for at få et betagende indblik i naturens indre systemer og uventede makkerskaber.

Min anmeldelse:
I bogens kapitler beskriver forfatteren på fascinerende måde en fantastisk viden om forskellige emner. Således bliver vi bl.a. klogere på, hvor stor en rolle myrer spiler, og hvor mange der faktisk er. Det samme gælder den forunderlige påvirkning, som f.eks. vandrende laks har på både dyre- og plantelivet langs vandløbene.

Det er ikke en bog, man læser fra ende til anden som en roman, men den kan nydes i småbidder og i en rækkefølge alt efter hvilke emner, der interesserer mest. Det er dog helt sikkert, at alle kapitler nok skal blive læst, for bogen er både fascinerende og inspirerende læsning.

Om du selv er helt i balance efter læsningen er nok usikkert, for bogen rummer viden, eer på mange måder vil overraskelse og måske ryste. Jeg blev flere gange meget overrasket og forundret. Der er dog ikke nogen grund til at drage forfatterens viden i tvivl, for det hele birker overbevisende og er underbygget med en del kildehenvisninger.

På fornem vis forklarer forfatteren om balancen i komplekse økosystemer. Det er store spørgsmål og problemer, der beskrives og besvares, så langt de fleste kan forstå dem. Og det er god formidling. Derfor bliver det til mine 5 maksimale stjerner!

Peter Wohlleben
Naturens hemmelige netværk
People’s Press, 2019
222 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.