Colson Whitehead fik for nogle år siden Pulitzer-prisen – fuldt fortjent – for sin roman “Den underjordiske jernbane”, som jeg anmeldte her http://blog.drustrup.dk/#post82. Den var en fantastisk velskrevet og gribende historie om slavernes flugtrute fra undertrykkelsen og slaveriet i Sydstaterne til friheden i Nordstaterne.

Nu har Colson Whitehead gjort det igen! Han fået Pulitzer-prisen 2020 for denne nye roman, og det er lige så fuldt fortjent som første gang,

Fra bogens bagside:
Elwood Curtis er fast besluttet på at blive til noget. Han er optaget af sin skole og troen på Dr. Martin Luther Kings kamp for sorte amerikaneres rettigheder gennem fredelig modstand. Men i tressernes raceadskilte Sydstater skal der næsten ingenting til, for at en ung sort mand kommer på den forkerte side af loven, og med ét ændrer alt sig. Pludselig skal han ikke længere på college, og i stedet føres han til Nickel Academy, en opdragelsesanstalt for drenge på afveje.

I mareridtet på Nickel forsøger Elwood desperat at holde fast i Dr. Kings næstekærlige idealer, men hans nye ven, Turner, mener at Elwood er naiv. For ham er verden korrumperet, og den eneste måde at overleve på er at spejle omgivelsernes ondskab og hårdhed. Og da idealer og kynisme kolliderer, får det livslange konsekvenser for både Elwood og Turner.

Min anmeldelse:
Den barske og gribende historie om Elwood Curtis fortælles i flere afsnit. Første afsnit er om hans barndom i begyndelsen af 1960’erne hos hans mormor i Tallahassee, Florida. En relativ tryg periode trods de hårde forhold i Sydstaterne for de sorte amerikanere, og hvor bevidstheden om retfærdighed og ligeret vækkes hos den kloge dreng gennem en LP med Martin Luther Kings taler. I andet afsnit er han efter en tilfældig og mindre forseelse blevet anbragt på opdragelsesanstalten Nickel Academy, der er for drenge af alle etniciteter, men været er det for de sorte amerikanere. I sidste afsnit og epilogen fortælles om det videre forløb i årene derefter for Elwood og nogle af de andre drenge.

Som jeg skrev, er det en både barsk og gribende historie, men endnu vigtigere er det, at det er en vigtig historie at få fortalt! Igen har Colson Whitehead skrevet en vægtig roman, og jeg forstår 100 %, at bogen har vakt opsigt, og at den er blevet præmieret.

Ikke bare er historien vigtig, men det er også afgørende, at bogen er ualmindeligt velskrevet, og at der i den grad er flot styr på fortælleteknikken. På den måde er det en litterær nydelse at læse så grum en historie, som er fortalt så intenst, at jeg havde ualmindeligt svært ved at lægge den fra mig.

Det er ikke en omfangsrig bog, men uforglemmelig. Det er helt korrekt, når Barack Obama har kaldt bogen for ”Nødvendig læsning!” Læs den!

Jeg giver bogen alle de stjerner, jeg har til rådighed!

Colson Whitehead
Drengene fra Nickel
Politikens Forlag, 2020
268 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.