Fra bogens bagside:
Højaktuel bog om, hvordan vaccinen blev opfundet og ændrede verdenshistorien for altid, om koen Blossom, eksperimenter med gartnerens søn, om hvorfor det overhovedet hedder vaccine, om hvordan en sommerferie og glemsomhed i Paris reddede millioner af menneskers liv.

Vi hører om den sidste store epidemi i Danmark, nemlig den dødelige polio (børnelammelse), som ændrede behandlingen af folk, der ikke kan trække vejret – og ændrede indretningen af verdens hospitaler. På grund af vacciner er polio næsten fuldstændig udryddet i dag.

Bogen forklarer også lidt om immunsystemet – og om hvad de forskellige vacciner egentlig går ud på. I 2020 stod verden overlev hele Jordens befolkning en del af et globalts eksperiment. Et eksperiment, der gør vores fremtid en del lysere.

Min anmeldelse:
Da jeg for 2 år siden anmeldte Johan Olsens “Hvad er et æg” med undertitlen “Bogen om videnskab i hverdagen” – læs anmeldelsen HER – var jeg meget begejstret for den engagerede formidling af videnskaben bag hverdagens små undere. Målgruppen var dengang i første omgang børn, men voksne formidlere og forældre kunne bestemt også blive både klogere og underholdt på én gang.

Sådan er det også med denne seneste bog, hvor Johan Olsen som forsker og videnskabsmand tager fat på på det mest aktuelle emne overhovedet lige nu: vacciner. Og igen er målgruppen især børn, men voksne kan også lære en masse om baggrunden for vacciner lige fra den tilfældige opdagelse, den senere forskning i dem og helt frem til nutidens brug af dem.

Det er nok ikke tilfældigt, at bogen udgives i disse tider, hvor vacciner diskuteres overalt, men bogen er med sin beskrivelse af vacciners historiske baggrund og vigtighed i en lang række sygdomsepidemier ikke kun et aktuelt dokument. Den sætter nutidens diskussioner ind i en større sammenhæng, og det før den på grundigt underbygget måde. Samtidig gøres det, så videbegærlige børn fra 10 år og måske tidligere vil blive klogere – sammen med deres bedsteforældre, forældre eller voksne formidlere. Bogen vil efter min mening være oplagt til undervisning på mellemtrinet.

Jeg vil slutte med at bringe bogens afslutning:

Jeg håber, den (bogen) kan være med til at få andre til at forstå, hvorfor vi har vacciner, og hvor vigtige de er. Hvor mange liv de redder hver dag. Af en eller anden grund er der nogle derude, der vil gøre alt – også lyve – for at bekæmpe vaccinationer. Det er o.k., der er altid nogle tosser, og verden vil være fattigere uden tosser. Men det er et problem, hvis rigtig mange mennesker ikke vælger at lade sig vaccinere. Så kommer de store, farlige epidemier tilbage, epidemier, der er langt værre end covid-19.

Hvert enkelt menneske må bestemme over sin egen krop, også når det gælder medicin. Hvis man er bange for at blive vaccineret, så er det heldigvis sådan, at man kan vælge at lade være. Alligevel vil jeg slutte med at sige: Man skal kun tage medicin, hvis det er nødvendigt. Hvis “nødvendigt” betyder, at det kan redde mennesker fra at dø, så er vaccinen en nødvendig medicin.

5 sikre stjerner og de bedste ønsker for en stor udbredelse af bogen. Brug den eventuelt som gave til en vaccineskeptiker.

Johan Olsen
Et prik, der ændrede verden. Bogen om vacciner
Politikens Forlag, 2021
92 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.