Fra bogens bagside:
I bogen inviterer forfatteren læseren direkte ind i det grønlandske samfund med temaer som natur, liv, død, kærlighed, omsorg, arbejde og kamp for overlevelse. I de otte gribende fortællinger, som hver især er smukt illustreret af den kendte grønlandske kunstner Naja Abelsen, møder man i koncentreret form en række vidt forskellige menneskeskæbner. Omdrejningspunktet er de aktuelle levevilkår, som de fremstår i et moderne arktisk samfund. Selvom “Historier fra Polarcirklen” adskiller sig fra Nina von Staffeldts kriminalromaner med hensyn til genre, format og indhold, har de den levende interesse tilfælles.

Min anmeldelse:
Jeg har læst forfatterens 4 krimier, der alle foregår på Grønland. Jeg har anmeldt den seneste “Vinterjagt” her: https://blog.drustrup.dk/?p=536.

Her skrev jeg bl.a. sådan: “Kort fortalt vil jeg sige, at bøgerne bliver bedre og bedre for hver bind i serien – og det er ikke fordi de første var dårlige! Alle bøgerne viser forfatterens nære forhold til og store viden om Grønland, og det er for mig det, der adskiller hendes bøger fra de øvrige krimier og spændingsbøger, jeg har læst, der har Grønland som lokalitet. Det er tydeligt, at Nina von Staffeldts bøger er baseret på en fascination af Grønland, en stor indsigt, en bekymring for udviklingen og en solidaritet med folket og nationen.

Da jeg oktober interviewede Nina von Staffeldt på Krimimessen om hendes forfatterskab med udgangspunkt i “Vinterjagt”, fortalte hun, at hun netop havde fået udgivet nogle noveller på et andet forlag. De lød så interessante, at jeg gerne ville læse og anmelde dem. Nu har jeg læst den, og min kone har også fascineret læst med.

Det er 8 historier, der er meget forskellige i stil og indhold. De er bygget på forfatterens egen oplevelser og historier, hun har hørt, og er på den måde personlige vidnesbyrd. Historierne er båret af en poetisk sprogtone. Den tone krydses med den naturbårne og kulturelt påvirkede barske virkelighed på Grønland og blandt grønlændere. Alle historierne rummer for mig at se en dyb forståelse og solidaritet for alle sider af det grønlandske samfund. Forståelsen gælder både den historiske baggrund og de aktuelle naturmæssige og samfundsmæssige vilkår.

Det er nogle stærke personer – faktisk store personligheder, der er hovedpersonerne i bogens historier, og tilsammen udgør de et bredt spekter af aldre, typer m.v. Det er også indholdsmæssigt stærke og gribende historier, og de kan med nydelse læses flere gange for såvel sprogets som indholdets skyld.

Jeg vil anbefale forlaget at sende bogen ind til vurdering i Selskabet for Boghåndværk, fordi den ud over at have et stærkt indhold også er en flot bog. Den dansk-grønlandske billedkunstner Naja Abelsens illustrationer i forskellige teknikker bidrager på bedste vis til at underbygge stemningen i bogens historier.

5 sikre stjerner til bogen herfra – og de suppleres passende med lidt af polarcirklens nordlys!

Nina von Staffeldt
Historier fra Polarcirklen
Illustreret af Naja Abelsen
Amanda Books, 2021
137 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.