Fra bogens bagside:
Historier om en ikke så fjern fremtid, om venskaber, svigt og forræderi. 

I ‘Rotteøen’ er vi i et post-pandemisk USA, hvor eliten venter på at blive evakueret fra taget af en skyskraber, mens masserne kæmper for deres overlevelse i gaderne.

I ‘Sort springer’ møder vi en psykolog, der også er lejemorder på opgave for multinationale selskaber.    

I ‘Cikaderne’ er to bedste venner på vej til tyreløbet i Pamploma, da de forelsker sig i den samme pige.    

I ‘Makulator’ har en mand, der forsker i evigt liv, opsøgt en erindringsmakulator i håb om at glemme alt – for det haster.

Min anmeldelse:
Med bagsideteksten er bogens temaer fint præsenteret. Der mangler kun en beskrivelse af den sidste af bogens 5 fortællinger, så den følger her:

I ‘Serum’ sælger en forlægger sit forlag og køber en slangefarm i Botswana, hvor hans umulige søn dukker op, og et spil om ærlighed begynder.

Jeg har tidligere i år anmeldt en anden novellesamling af Jo Nesbø: “Jalousimanden og andre fortællinger” – https://blog.drustrup.dk/?p=949 – og en sammenligning mellem de er oplagt. Begge bøger er ualmindeligt velskrevne og med nogle tankevækkende og unikke historier. Jalousimanden  dækker flere genrer, da et par af historierne også rummer krimielementer. Rotteøen er mere stringent genremæssig og er vel udelukkende en novellesamling med en sikker hånd i sine beskrivelser af mellemmenneskelige relationer på meget forskellige måder. Jeg kunne også have skrevet “kun en novellesamling”, men der er absolut ikke noget “kun” over bogen – altså i ordets negative mening.

Jeg har læst alle fortællingerne i Jalousimanden to gange, og det vil jeg helt sikkert også gøre med fortællingerne i Rotteøen. Der er flere fascinerende og overraskende elementer, som kræver grundigere læsning og overvejelse, for at komme dybt nok ned i indholdet. Jeg læste bogen for hurtigt i første omgang, så den skal nydes igen.

Læs bogen som det den er – efter min mening en fremragende samling fascinerende fortællinger af en ualmindeligt dygtig forfatter – og lad for enhver pris være med at tænke og skrive negativt om den, fordi det ikke er en Harry Hole-bog! 

Bogen får min maksimale 5 stjerner!

Jo Nesbø
Rotteøen og andre fortællinger
Modtryk, 2021
365 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.