De to døgn omkring 9. april 1940 var dramatiske og fatale. Lasse Holms roman tilføjer nye vinkler og en krimihistorie. Det giver en helstøbt og spændende læseoplevelse for alle læsere.

Meget passende sender jeg denne anmeldelse ud i verden på samme dato, der er omdrejningspunktet i bogen.

Fra bogens bagside:
København. Foråret 1940.

Der er krig i Europa, og Hitlers skygge hænger over Danmark. Da et ægtepar findes brutalt myrdet på Vesterbro, udpeger det arrogante politi hurtigt en passende mistænkt fra lokalmiljøet. 

Kun den socialt akavede kriminaltekniker Jens Kristensen tøver. Han får uventet støtte fra Ulla Bendixen, der renskriver politirapporter og viser sig at have en personlig aktie i sagen. 

Sammen roder de sig ud i en efterforskning, der fører dem fra byens fineste hotel til nattelivets hemmelige undergrundsbar, fra den tyske ambassade til magtens midte på Amalienborg. 

Uret tikker, noget stort er undervejs. Snart står Jens og Ulla ansigt til ansigt med selve det væsen, der truer hele kontinentet.

Min anmeldelse:
Det bliver ikke nogen lang anmeldelse, for bagsideteksten fortæller fint om selv handlingen. Mit ærinde her er at gøre opmærksom på den gode bog ved at give et indtryk af form og stil.

Bogen foregår stort set i løbet af 48 timer i tiden op til besættelsen 9. april og de første timer af besættelsesdagen, så den historiske ramme er velkendt, og en del kendte personer medvirker. På denne faktuelle baggrund fortælles en rigtigt spændende kriminalhistorie, hvor man som læser endda kender morderen lige fra begyndelsen og også kender dele af slutningen. 

Ud over den helt specielle morder er bogen befolket med nogle meget interessante personer, hvor specielt politifolkene er interessante – både de mindre dygtige med de hurtige (og forkerte) løsninger og både Jens og Ulla, som begge har nogle autistiske træk. 

De nye og dramatiske vinkler på begivenhederne i det fatale døgn er spændende. Med forfatterens sikre hånd i hele plottet og med fuld gang i handlingen i hele forløbet var bogen en rigtig god læseoplevelse, som jeg kan anbefale på det varmeste til alle læsere.

9 sikre skydeskivepoint som krimi og 5 krimihjerter på http://krimifan.dk/ samt fulde 5 stjerner som god roman.


Lasse Holm døde af kræft i 2021, da bogen var færdig i 2. gennemskrivning, men inden da bad han forfatteren Thomas Rydahl om at gøre bogen helt færdig i samarbejde med hans sædvanlige redaktør Mille Haynes. Den proces fortalte de intenst og gribende om på Krimimessen 2023. 

Lasse Holm
Besættelse
Politikens Forlag, 2023
284 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: Læs også Lasse Holms vikinge-trilogi om Lodbrogsønnerne. Jeg har læst og anmeldt dem. Find links her: http://blog.drustrup.dk/#post240. Jeg har stadig til gode at læse Lasse Holms trilogi fra romertiden.