Fra bogens bagside:
Et besøg hos en gammel ven, der nu er indlagt på psykiatrisk afdeling, ender i en dramatisk flugt gennem Island, til de allernordligste egne, det isolerede Kolbeinsø. 

En mand beslutter sig for at besøge sin ven på psykiatrisk hospital, og deres venskab blomstrer op igen. Men de bliver konstant afbrudt af den ledende sygeplejerske på stedet, som ihærdigt prøver at holde vennerne adskilt. De beslutter sig for at flygte, kun for at finde ud af at den vrede sygeplejerske forfølger dem. Flugten bliver til en intens jagt, og de ender med at overmande sygeplejersken. 

Flugten væk fra civilisationen bliver mere og mere udfordrende, og de to venner må søge tilflugt i fjerntliggende egne, begiver sig mod det nordligste nord, mod den afsidesliggende Kolbeinsø – hele tiden med den vrede sygeplejerske som rejsefælle.

Min anmeldelse:
Den velskrivende og skæve islandske forfatter har jeg tidligere læst og anmeldt disse to forunderlige bøger af:

– og derfor var jeg ekstra spændt på denne.

Det er en utroligt syret og vild historie om en rejse langt ud i de islandske ødemarker og en rejse langt ind i sindets mørke områder.

Den begynder som en rablende morsom om et par venner og deres groteske flugt fra et psykiatriske sygehus, men kører længere og længere ud ad nogle sideveje for at ende et andet og mørkere sted med bl.a. eksistentielle elementer om livskrise og meningen med tilværelsen. Bogen skifter således undervejs den absurde humor  ud med noget mere tragiske og sørgeligt. 

Bogen rummer på den måde mere tragik end “Et landskab er aldrig tåbeligt” og mere humor end “Håndbog i køers sindelag”, men det er stadig en rigtig god og udfordrende læseoplevelse ud over det sædvanlige. Det er helt sikkert en bog, der kan skabe diskussioner, for den kan læses på flere måder og med forskellige resultater, og det kan jeg godt lide.

Også denne gang kom jeg til at tænke på Erlend Loes bøger om den livskriseramte Dobler, så syntes du, de bøger var gode, så skal du læse Bergsveinn Birgissons bøger – også denne, men “Et landskab er aldrig tåbeligt” er nok den umiddelbart nemmeste og mest morsomme.

4 sikre stjerner!

Bergsveinn Birgisson
Flugten til Kolbeinsø
Gyldendal, 2023
192 sider