Her er et kort overblik over læsegruppens læste bøger de første måneder af 2023, og nu holder vi “læseferie”. “Sure Gamle Mænd” rummer 9 herrer i deres bedste alder, og ingen af os er specielt sure. Vi læser meget bredt og er åbne for hinandens forslag, når næste måneds bog skal vælges.

Jeg er rigtigt glad for at være blevet optaget i læsegruppen. Dels er det meget hyggeligt og fornøjeligt at diskutere bøger med andre læsere, og dels har det udvidet min læsning. 

Vi er heldigvis ikke altid enige om bøgernes kvalitet og fascinationskraft, og så har vi gode diskussioner. Her er en liste med nogle beskrivelser af de 5 læste bøger. Den ultrakorte og kondenserede version af læsegruppens oplevelser står med kursiv.

Januar
I.P. Jacobsen: Niels Lyhne

Bibliotekernes beskrivelse:
Niels Lyhne, hvis skæbne følges fra fødsel til død, er det sidste skud på en skrøbelig stamme. Skildringen er tildels et indlæg i den livsanskuelsesdebat, der blev startet af Georg Brandes.
(Gyldendal, 1880)

“Bogen var desværre trykt med meget små typer. Læseoplevelsen var meget varierende.”

Februar
Fredrik Backman: Bjørneby

Bibliotekernes beskrivelse:
Velkommen til Bjørneby; en by med sne og is og mørke og arbejdsløshed. Velkommen til byens ishockey-klub; byens hjerteblod og dens eksistensberettigelse. En fortælling om drømme, kampe, sammenhold og loyalitet, men også fortællingen om en voldtægt, der ændrer en hel by.
(People’s Press, 2017)

“Vi havde noget forskellige læseoplevelser med bogen. Et medlem af gruppen har været ishockeytræner i en lille, svensk by, og han mente, at beskrivelsen af stemningen i byen er retvisende”

Bogen inspirerede til en tur med læsegruppen til Gigantium i Aalborg for at se en ishockeykamp mellem Aalborg Pirates og Herlev Eagles, og det var en god oplevelse. (Aalborg vandt!)

Bogen er første del af en trilogi, og jeg har anmeldt hele serien. Se min anmeldelse af Bjørneby her: https://blog.drustrup.dk/?p=160

Marts
Keri Hulme: Marvfolket

Bibliotekernes beskrivelse:
En kunstnerinde med rødder i maorifolket bor alene i en øde egn af New Zealand. Hendes isolation brydes brutalt og skæbnesvangert af en stum 8-årig dreng og hans stedfar
(Klim, 2011 – 3.udgave)

“Hård bog, men interessant læsning.”

Jeg havde foreslået bogen og har tidligere skrevet en lektørudtalelse til bogen.Læs hele,min udtalelse om bogen under fanebladet anmeldelser her: https://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870970-basis:29058237.

Her er et kort uddrag:
“Alle læsere af store, klassiske, dybe, velskrevne, krævende, spændende og givende romaner med stærke historier bør læse denne – og som sådan skal den formidles. Indeholder muligheder til flere diskussionsemner, så bogen er også oplagt til gode læsegrupper.”

“Det hele fortælles i et fejende flot sprog samt en unik og fascinerede stil med indre tanker holdt op mod virkelighedens reaktioner. En fascinerende historie med mange lag om bl.a. mellemmenneskelige relationer, ensomhed, isolation, svigt, traumer og reaktionsmønstre.”

“En fængslende historie med mange lag om stærke personer i en fremmed kultur og velskrevet i sin egen unikke form. Krævende og givende læsning hvor form og indhold går op i en højere enhed.”

April
Tage Skou-Hansen: De nøgne træer

Bibliotekernes beskrivelse:
Om nogle unge mennesker i en sabotagegruppe i besættelsestidens Århus og et trekantsdrama blandt gruppens medlemmer.
(Gyldendal, 1957)

“Vi var alle tilfredse med at læse en rigtig gammeldags roman sat i læselige typer. Vi fandt dog persontegningen for tynd.”

Maj:
Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden

Bibliotekernes beskrivelse: 
I efteråret 1942 rejser Harriet fra Danmark til München efter at have mistet sin ægtemand i krigen.
(Gyldendal, 2020)

“Rigtig god bog og en fin afslutning på sæsonen.”