Fra bogens bagside:
Axel Steen er tilbage i Københavns politi som ekspert i efterforskningsmetoder efter et ophold på Cambridge University. Da den unge kriminalpsykolog Maj Lund henvender sig med et ønske om at tale med nogle af landets mest forråede forvaringsdømte om skam og samvittighed, er han skeptisk, men det ændrer sig, da han ser hende i aktion. Hvad er det, hun kan? Og hvorfor er hun særligt optaget af serievoldtægtsforbryderen Stilladsmanden, som Axel Steen fældede for otte år siden?

Samtidig, på Amager Strand, har PET arrangeret et møde med en mand, der har trukket et blodigt spor gennem Alex Steens tilværelse. Alt går galt, og et opgør er nødvendigt.

Mens begivenhederne tager fart, vandrer Axels tanker mod en solbeskinnet sommer i 80’ernes Risskov, tæt på hans barndomshjem. Viktoria blev Axels vindue til en nærhed han ikke har kendt før, men hun har et skrøbeligt sind, og deres møde får skæbnesvangre konsekvenser for dem begge.

I City løber fortid og nutid sammen, og Axel Steen må se sine egne spøgelser i øjnene for at forhindre tab af uskyldige menneskeliv. Tørsten efter retfærdighed fylder ham stadig, men er prisen for at se den ske fyldest nu endelig blevet for høj, selv for Axel Steen?

Min anmeldelse:
Efter et par stærke selvbiografiske romaner – Rampen og Ædru – vender forfatteren tilbage til sin kompromisløse og effektive krimihelt Axel Steen, og det er et barskt og spændende gensyn. Dette er bind 7 i serien, og jeg har læst alle de første bind. Jeg har desuden lavet lektørudtalelser på de første 3 og har anmeldt de forrige to her på bloggen – Papa (blog.drustrup.dk/#post93) og Solo (blog.drustrup.dk/#post188). Derfor var jeg spændt på at læse denne seneste og måske sidste. Det sidste vil vise sig.

Som der står på bagsiden, foregår en del af bogen i Risskov i Axel Steens barndom og ungdom, så på den måde trækker han stadig på en måde på sin egen baggrund – lidt som i de seneste bøger. Samtidig fortsætter handlingen fra de forrige bind, hvor opgøret i Solo her får dramatiske konsekvenser.

Det er en intens læseoplevelse at følge Axel Steen gennem sagen, der også denne gang kræver alle Axel Steens evner. Han forlader heldigvis skrivebordet og undervisningen og sætter alt ind på at finde sandheden om den mand, han kæmpede indædt med i forrige bind, og som nu viser sig på scenen igen. Læs bøgerne i rækkefølge for at få fuldt udbytte af bogen. Det betaler sig.

En opfordring og en udfordring
som jeg også bringer i min anmeldelse af Jens Henrik Jensen: Pilgrim –  
Se her: https://blog.drustrup.dk/?p=1860
Jeg kan snildt forestille mig 2 ikke helt unge, men effektive og handlekraftige typer som Oxen og Axel gå sammen i aktion mod hvad som helst i city eller på vandretur, og hvis der kommer en hund møffende forbi, så hæng den – eller noget andet, så den ikke indgår i historien. Tag den udfordring op Jesper-Henrik Jens Stein-Jensen!

9 sikre skydeskivepoint her på bloggen!

Jesper Stein
City
Politikens Forlag, 2023
374 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.