Fra bogens bagside:
Dagene går i Myrnas liv. Hun driver en frisørsalon på Damhustorvet og bor i lejligheden ovenpå med sin uforudsigelige teenagedatter. En behersket tilværelse sammenlignet med ungdomsårene på Vesterbro.
Og så en dag ser hun ham. Tilfældigt i udkanten af et fotografi i en avis. Roar. Manden, der forrådte og ødelagde hende, er blevet svag. Han krummer sig over et gangstativ.
Myrna opsøger veninderne fra dengang, som også – hvis de er i live – må have et mellemværende med Roar.
Men kan en genforenet kreds af kvinder blive enige om, hvordan man opnår retfærdighed? Og hvordan gør man, hvis man vil ordne sådan noget selv? Hvor går grænserne? Behøver der være nogen?
En roman om et skæbnefællesskab. Om slumrende vildskab og tillid. Om hævn.
Min anmeldelse:
Jeg stødte første gang på Michael Enggaard som forfatter, da jeg læste “Svækling” og anmeldte den her: blog.drustrup.dk/#post161 og blev meget begejstret for bogens velskrevne stil med humor og solidaritet til personerne.
Det blev yderligere bekræftet og forstærket, da jeg senere læste og anmeldte “Efterhånden mulighed for sol”. Læs anmeldelsen her: https://blog.drustrup.dk/?p=863, hvor jeg bl.a. skriver: Det var en stor fornøjelse at læse en så varm og vedkommende historie om almindelige mennesker.
I denne seneste bog har Enggaard igen samlet et univers befolket med nogle almindelige og typiske mennesker, som dog denne gang er fra et miljø, der ikke så tit skildres i litteraturen, og slet ikke sådan som han gør det. Hovedpersonen Myrna er enlig mor med sin egen meget beskedne frisørsalon. Som ung var hun en af en gruppe på 4 kvinder, der var en del af et kriminelt miljø med prostitution, narkohandel og misbrug. De fire er nu på alle måder forskellige steder i samfundet, men Myrna tager kontakt til dem alle for at få dem samlet, så de kan få gjort op med fortiden og de traumer, de i ungdommen og med store konsekvenser blev påført af en bestemt person.
I sin sædvanlige velskrevne stil med et flot billedskabende sprog fortæller Enggaard en både stærkt gribende og rigtigt underholdende historie med skarpt tegnede miljøbeskrivelser. Der er et par ret voldsomme optrin, men hele tiden fortalt med humor og især ud fra en dyb solidaritet med hovedpersonerne. Udviklingen af forholdet mellem Myrna og datteren, der går i gymnasiet, er en helt særlig og rigtig god parallelhistorie, som også er en del af den store historie.
Bogen kan – ligesom forfatterens første romaner – stærkt anbefales til alle, der nyder at læse en stærk og godt fortalt historie!
Den skal også have mine 5 maksimale stjerner.
Michael Enggaard
Myrna
Politikens Forlag, 2024
270 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.