Fra bogens bagside:
Det går for sig i 1920’ernes og 1930’ernes Aabenraa. Ståljosef er kommunist og foragter både de dansknationale og de tyske nazister. Præcis som den frigjorte sygeplejerske og anarkist Emma Jensen, som bliver hans kæreste og kommer til at give ham den største gave, men også volde ham den største smerte. 

Byens danske borgere ser bekymrede mod syd, mens tyskerne hver dag håber på en genforening med Tyskland. Det kommer til blokader, slåskampe, trusler, hærværk, trampemarcher og masser af optog — mens Emma på sin egen måde følger med Ståljosef helt ned til borgerkrigens Spanien.

Trampemarchen er en stor og sprudlende roman om identitet, nationalisme og ideologisk overbevisning, om kærlighed og sorg i en tid, som taler til alle tider. 

Min anmeldelse:
Jeg har med stor fornøjelse læst og anmeldt disse bøger af Keld Conradsen på min blog – begge to er rene 5-stjernede læseoplevelser:

Centrifugen – //blog.drustrup.dk/#post49
Byen og havet – https://blog.drustrup.dk/?p=1457

De er meget forskellige og også helt anderledes end denne seneste bog, men det er fælles for alle tre, at forfatterens talent for at fortælle stærke historier med sikker hånd og i et rigtigt godt sprog brænder igennem.

Det er en bog, der udspiller sig i grænselandet mellem Danmark og Tyskland – primært Sønderjylland eller (set fra den anden side af grænsen) Nordslesvig.  Man følger mange både dansksindede og tysksindede, og forfatterens egen familie er centrale aktører eller i det mindste er personerne meget inspirerede af hans families historie. Som læser kan man mærke, at der ligger dyb viden og omfattende research bag historien, men endnu vigtigere er det, at man mærker forfatterens engagement. Det sætter positive spor i hans måde at fortælle historien på.

For mig var det en god måde at få opfrisket min historiske viden om livet og holdningerne i det område af Danmark. Da Sønderjylland i 1920 “kom hjem til Danmark”, var der stadig mange tysksindede her, ligesom der syd for grænsen var mange dansksindede – og begge dele er stadig tilfældet. Men den i periode, bogen foregår i, var konflikterne nyere og derfor større, og det skildrer bogen på fremragende måde gennem handlingen. Det er f.eks. rigtigt interessant at læse om de tysksindedes forhåbninger til en tysk/nazistisk overtagelse af mindst området mellem grænsen og Kongeåen, samt om tiden under besættelsen og ganske kort også følgerne efter besættelsen. 

Ud over de sønderjyske forhold rummer bogen også indsigt i den nationale politiske situation, arbejdslivet og klassekampen på den tid samt en beretning fra Den Spanske Borgerkrig. Dertil kommer en gribende kærlighedshistorie, så alt i alt er der stor læseoplevelse i vente for en rigtig bred flok læsere! 

Tilsammen giver det en tankevækkende og velskrevet historie, jeg meget gerne giver mine maksimale 5 stjerner!

Keld Conradsen
Trampemarchen
Modtryk, 2024
311 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

LÆSEKREDS!
Forlaget Modtryk har lavet noget rigtigt godt materiale til brug ved læsning af Trampemarchen i en læsekreds / læsegruppe. Find det HER