Blog Image

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få en månedlig mail med oversigt over de nyeste indlæg.

Se den nyeste (juli 2024) oversigt over Krimiserier HER

GÅ TILBAGE TIL FORSIDEN HER

Kazinski & Schmidt: Den sidste gode mand

Krimi og spænding Posted on 24 apr, 2017 23:51

Egentlig burde det være omvendt: Schmidt & Kazinski, for det er Palle Schmidt, der er manden bag de stemningsskabende illustrationer, der jo er bærende i en grafisk roman. Det er jo “kun” A.J.Kazinski, der står bag bogen, som danner grundlaget for Schmidts udgave af historien. Manuskriptet til denne version er dog udviklet i samarbejde mellem Palle Schmidt og de to forfattere, som skriver under pseudonymet: Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

Den sidste gode mand udkom som roman i 2010 og er første bind i det, der indtil videre er blevet en serie på 4 bind om politimanden Niels Benzon. Det er så længe siden, at jeg har læst romanen, at den ikke står helt skarp for mig, men ved læsningen af denne grafiske udgave dukkede historien og stemningerne op igen. Det må være beviset på, at Palle Schmidt, som bl.a. har lavet flere grafiske romaner, er en erfaren mand med en sikker hånd til at ramme tonen i historien.

Kort fortalt er historien den, at Niels Benzon er på jagt efter en seriemorder, der med afsæt i en gammel, jødisk myte om 36 retfærdige mennesker på jorden, har udset sig de ‘gode’ som ofre. Altså en usædvanlig morder med en guddommelig plan.

Det er et helt specielt plot, og den kræver et særligt udtryk for at få det mørke og my(s)tiske frem i en grafisk roman, og det evner Schmidt fornemt. Det er ikke klassiske tegneserietegninger, men mere filmiske og stemningsskabende illustrationer.

På grund af det litterære forlæg kom jeg alligevel til at tænke på min barndoms og ungdoms “Illustrerede Klassikere”, hvor bøger blev formidlet i (klassisk) tegneserieform. På den måde blev min interesse for nogle af bøgerne vakt, og måske går det på samme måde med den grafiske roman. Det kan være, at de primære læsere af denne version af historien også vil læse romanen bag, og det vil ikke være så skidt.

Den får 8 skydeskivepoint af mig her, og 4 krimihjerter på krimifan.dk

(Til de nysgerrige læsere af romanen og resten af serien:
Sådan ser Niels Benzon ud i den grafiske roman)

Palle Schmidt & A.J. Kazinski
Den sidste gode mand
Politikens Forlag, 2017
138 sider



Sigurd Barrett: Sigurd fortæller om Luther

Alt muligt andet godt Posted on 24 apr, 2017 21:58


Anledningen til denne bog er Luther-året, hvor man fejrer 500-året for Luthers teser, der startede reformationen og opgøret med den katolske kirke. Bogen supplerer rigtigt fint de mere teologiske og videnskabelige værker, der er kommet indtil nu, og som børn og unge ikke har en chance for at finde interessante. Det vil de til gengæld gøre med denne.

I bogen skriver Sigurd sådan her:
Hvorfor skal jeg høre om reformationen og alt det halløj, der skete for 500 år siden?

Det er der mange gode grunde til. Formodet første er Luthers historie en knaldgod historie at fortælle. For det andet – og det er nok endnu vigtigere – så har Luthers tanker betydet en hel masse for, hvordan vi lever i dag. Hvad enten man tror på Gud eller ej….

Bogen fortæller om Luthers liv og levned, hvor alt ikke var lutter lagkage. Det er en levende beretning om hans kald til præst, tvivl om den katolske lære og opgøret med Rom og pavedømmet, som ledte frem mod reformationen. Samtidig tegnes der et godt tidsbillede, hvor også magtstrukturer og betydningen af Luthers lære for det kirkelige liv i Danmark fortælles flot. I et afsluttende kapitel fortæller Sigurd jordnært og børnerelevant om betydningen af Luthers lære i dag.

Det er ikke på nogen måde en teksttung bog. Kapitlerne er korte og sproget levende, så kort og godt må være konklusionen.

Jeg har tidligere læst og skrevet om de 2 bind: “Sigurd fortæller Danmarkshistorie“, og både den gode formidlingsform og det passende faglige niveau ligner hinanden i de to værker – og i de øvrige historiefortællende bøger, Sigurd har lavet.

Ud over den mundrette tekst, som er fyldt med ordspil og muntre bemærkninger samt direkte henvendelser til læseren/lytteren, er bogen rigtigt flot og hyggeligt illustreret, og det forøger den gode oplevelse af bogen.

I bogen er der indlagt en cd, hvor Sigurd læser bogen op i samme tone, som den er skrevet. Skiven rummer også 7 sange, der knytter sig til bogen og er en blanding af nye muntre sange og salmer.

Aldersgruppen er på bagsiden sat til 5-100 år, og det er ramt ret præcist, selv om bogen primært er tænkt til børn som f.eks. (mini)konfirmander samt religions- og historieundervisning i folkeskolen. Men den er også meget anvendelig til almindeligt nysgerrige og interesserede børn i et bredt alderspekter.

Når denne bog slutter, så ved du en masse om Luther.

Sigurd Barrett:
Sigurd fortæller om Luther
Politikens Forlag, 2017
119 sider + cd med teksten oplæst samt 7 sange.