Fra bogens bagside:
Efteråret 1943. Pripjat-sumpene, et område i Ukraine og Hviderusland, der i 1943 var over tre gange så stort som Danmark.

I sumpene opererer diverse partisangrupper, der bekæmper tyskerne og ikke mindst hinanden. Kassandra og pigen Agneta, Peter, Alexander og Debora ankommer til den jødiske partisanbevægelse Rudina-mat, hvor deres kusine Gracja Staski er med i ledelsen. Gracja, der er blevet stalinist, styrer lejren med hård hånd.

Da lejren overfaldes af en deling tyske soldater, med katastrofale tab som følge, beslutter Kassandra, at hun vil tilbage til Danmark for at føde sit barn i relativ sikkerhed. Men krigen banker fortsat på, og Peter og Kassandra drager ud på en farefuld rejse for ar vende tilbage til krigszonen og kampen mod nazisterne.

Min anmeldelse:
Serien “Venner og fjender”med planlagt til at blive på 8 bind, og dette er bind 6. Med denne anmeldelse har jeg anmeldt de første 6. Se nederst i anmeldelsen. 

Efter mange strabadser og ualmindeligt voldsomme begivenheder er den gruppe, vi som læsere har fulgt i seriens forrige bøger, nu undsluppet fra udryddelseslejren Sobibór. Deres engagement i modstandsgruppernes krigsindsats i sumpene er, som der også står på bagsiden, ikke uden problemer. 

Da Kassandra vil til Danmark for at føde sit barn der, begynder en besværlig rejse, og den bliver ikke nemmere, da de vil rejse tilbage til sumpene efter også at have været i England. 

På den måde er det en både voldsom og voldsomt spændende bog. Helt som i de øvrige bøger. Det er også interessant at høre om en for mig ukendt side af krigen. Når jeg denne gang alligevel ikke oplever samme intensitet og ikke bliver så underholdt som tidligere undervejs, skyldes det, at jeg ikke bliver overbevist om hverken personernes bevæggrunde for at gøre, som de gør, eller om både det nødvendige og det sandsynlige i deres rejse fra Ukraine til Danmark og England og retur midt under krigen. 

Jeg er dog nysgerrig efter at læse de sidste bind i serien også. Det bliver interessant at følge seriens personer på den sidste del deres rejse på trods af mine forbehold for dette bind 6, der for mig har været seriens hidtil svageste. 

3 stjerner ud af 5 mulige er det blevet til.

1: Vejen til Warszawa – https://blog.drustrup.dk/?p=539
2: Kobberslottet – https://blog.drustrup.dk/?p=539
3: Gaden uden navn – https://blog.drustrup.dk/?p=659
4: Byen ved Volga – https://blog.drustrup.dk/?p=791
5: Sobibór – https://blog.drustrup.dk/?p=929 
6: Skoven er vores

Lotte og Søren Hammer
Skoven er vores
HarperCollins, 2021
302 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.