Fra bogens bagside:
Historien foregår i de fiktive nabobyer Licentia (fra latin: frihed) og Norma (fra latin: regler). De kommer op at toppes over en vindmølle, som suger energi fra luften, hvilket som meget andet er forbudt i Norma. Vi følger Lukas, der utrætteligt forsøger at fortælle historien om bysbarnet Salvatira, der må kæmpe med andet end vindmøller for at redde Norma fra at gå under. 

Bogen er en historie om at følge sit hjerte og erkende, at tegnene fra Gud nok snarere er tegn fra magthaverne.

Min anmeldelse:
Da jeg ret uforberedt på indhold og genre begyndte min læsning, blev jeg både overrasket og fascineret. Det viste sig at være en interessant, velskrevet og velkonstrueret allegori om religion, og med udgangspunkt i den dogmatiske og fundamentalistiske lovreligion, der udøves i Norma, viser bogen den slags religions undertrykkende effekt.

Forfatteren har selv beskriver sit formål med bogen sådan: 
Jeg fik idéen, da jeg gik og filosoferede over, hvordan man på en overskuelig måde kunne illustrere, hvor meget religion er et resultat af magthavernes ønske om at undertrykke befolkningen og holde den i skak, snarere end at det er et udtryk for noget egentligt guddommeligt (som jo Paulo Coelho advokerer for). Så jeg besluttede mig for at skabe et univers med en relativt simpel konflikt udsprunget af forskelligt syn på religion – og så se, hvad det kunne føre til. Jeg ville behandle alle religioner ens og med en smule charme – dog med en kritisk pen.

Det må siges at være lykkedes. Lukas er sekretær for det kvindelige overhoved for samfundet i Norma, Salvatora, og som alle andre mænd i den by, er de helt underordnet et stramt kvindeligt regime. På den måde tegner forfatteren samfundsordenen hårdt op og på en fint karrikeret måde. De regler, der styrer samfundet er ikke alle lige logiske, men de skal adlydes ubetinget. 

På den anden side af floden er holdningerne mere fleksible, og reglerne er færre. Energisituationen forværres, da olieressourcerne i Norma svinder, og de ikke længere kan levere energi til Licentia. Derfor forsøger folkene der at etablere vindenergi i modstrid med regler i Norma. Det medfører flere omgange sabotage efter lige så mange genetableringer af møllen. 

Bogen foregår i et tidløst univers, hvor teknologier, handlingselementer og enkelte dateringer ikke passer sammen, men det er underordnet i denne lignelse, fabel eller allegori. Hvordan det hele ender, vil jeg selvfølgelig ikke afsløre, men vil opfordre til, at man selv læser bogen, hvis man er interesseret i et bud på effekten af og baggrunden for en lovreligion som den i Norma. Der er klare paralleller til forholdet mellem islam og vestlige religioner, og det er helt tilsigtet, fortæller forfatteren. 

Bogen er forfatterens 5. roman, men den første som ikke er en spændingsbog. Den seneste hedder Arvesynderen, og min anmeldelse kan læses HER. I min anmeldelse af den næstsidste Jihadbruden HER er der link til de øvrige anmeldelser. 

Vindmøllen i Licentia får 4 stjerner ud af 5 sammen med min anbefaling om at læse den.

Jens Strandbygaard
Vindmøllen i Licentia
Byens Forlag, 2021
211 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.