Fra bogens bagside:
På roadtrip med en dommedagsprofet, en influencer og en mesterkok.

Sverige, sensommeren 2011. Petra, der er autodidakt astrofysiker, har regnet ud, at atmosfæren vil kollapse den 21. september samme år, omkring kl. 21.20 for at være mere præcis. Omstændighederne bringer Petra i forbindelse med Johan, der mangler lidt i intelligens, men som kan gøre simpel mad til gourmet cuisine, og Agnes, en 75-årig enke, der har tjent en formue på de sociale medier, hvor hun optræder som ung influencer.

Sammen ræser trioen gennem Europa i en autocamper på vej mod Rom, mens Johan planlægger at få det bedste ud af sin sidste tid på jorden ved at konfrontere sin tyranniske storebror. Men selvfølgelig er der intet, der går som planlagt. Ikke engang dommedag.

Min anmeldelse:
Ih, hvor jeg har nydt den gale humor i forfatterens andre bøger! Jeg har læst alle og har på min blog anmeldt to af dem med 5 store stjerner som resultat. Læs om de anmeldte bøger her: “Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget” HER //blog.drustrup.dk/#post203 og “Hævnen er sød A/S”  HER https://blog.drustrup.dk/?p=698

Derfor var min forventninger til denne seneste bog også meget store, for jeg var hver gang blevet fantastisk godt underholdt af forfatterens absurde og helt vilde historier og deres rablende humor! Inden jeg begyndte at læse denne nye, havde jeg dog spekuleret på, om indholdet i bøgerne kunne blive “for meget” – lidt som humoren i Monty Pythons korte indslag bl.a. i deres TV-shows kunne være det.

Der er også i denne bog nogle finurlige hovedpersoner, der sammen er aldeles inkompatible hovedpersoner, med mindre de placeres i Jonas Jonassons univers. Hele den første del af bogen er nøjagtig lige så vanvittig, som jeg havde forventet. Endda så meget, at det vil være synd (og i øvrigt umuligt) at gengive bare dele af handlingen. Den del af turen fører de tre følgesvende til Rom, hvor målet – som nævnt på bagsiden – er at gøre op med “idioten” Johans bror, Frederik, der er 3. ambassadesekretær og mildt sagt har været ret unfair mod sin bror. 

Efter Rom får turen videre til den fiktive øgruppe Kondorerne ud for Afrikas østkyst – med klare referencer til virkelighedens Comorerne. Her afsløres et uventet slægtsskab, og de tre rejsende involveres dybt i øgruppens ret specielle regime. Hertil kommer, at de her også bliver centrale aktører i storpolitik på verdensplan. Af andre elementer undervejs er blandt andet hvidvask, økonomisk svindel, schweizisk bankvæsen og västerbottenost.

Sammen med det totalt skæve indhold, fortælles en god del faktuel historie i stærkt satirisk form om flere emner, ligesom flere eksisterende personer også er skrevet ind i bogen. Blandt andet er russiske forhold og kendte politikere med – lidt på samme måde som i Forest Gump. 

Jeg må indrømme, at historien for mig gik lidt over gevind i sidste halvdel af bogen. Det blev ekstra skørt og grotesk, så umiddelbart oplevede jeg en overmæthed af forfatterens gale indfald, mens jeg læste. Og så alligevel! Til allersidst bindes der et par krøller på historien, der på den måde udvikler sig – også for forfatterens øvrige indfald – overraskende, og måske er der mulighed for en fortsættelse. Den russiske mafia har stadig ikke fået fat i de skyldige i, at de har tabt mange penge, og måske kommer Frederik på sporet af, hvor hans idiotbror er blevet af.

Forrygende fjollerier, grotesk galskab og på alle måder absurde optrin og personer belønner sig, så selv om jeg har haft mine forbehold, så er jeg blevet rigtigt godt underholdt, omend det ikke er på heeeelt samme niveau som i tidligere bøger. Derfor bliver det “kun” til 4 stjerner.

Jonas Jonasson
Profeten og idioten
Modtryk, 2022
392 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.