Blog Image

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Colson Whitehead: Drengene fra Nickel

Alt muligt andet godt Posted on 24 May, 2020 11:25

Colson Whitehead fik for nogle år siden Pulitzer-prisen – fuldt fortjent – for sin roman “Den underjordiske jernbane”, som jeg anmeldte her http://blog.drustrup.dk/#post82. Den var en fantastisk velskrevet og gribende historie om slavernes flugtrute fra undertrykkelsen og slaveriet i Sydstaterne til friheden i Nordstaterne.

Nu har Colson Whitehead gjort det igen! Han fået Pulitzer-prisen 2020 for denne nye roman, og det er lige så fuldt fortjent som første gang,

Fra bogens bagside:
Elwood Curtis er fast besluttet på at blive til noget. Han er optaget af sin skole og troen på Dr. Martin Luther Kings kamp for sorte amerikaneres rettigheder gennem fredelig modstand. Men i tressernes raceadskilte Sydstater skal der næsten ingenting til, for at en ung sort mand kommer på den forkerte side af loven, og med ét ændrer alt sig. Pludselig skal han ikke længere på college, og i stedet føres han til Nickel Academy, en opdragelsesanstalt for drenge på afveje.

I mareridtet på Nickel forsøger Elwood desperat at holde fast i Dr. Kings næstekærlige idealer, men hans nye ven, Turner, mener at Elwood er naiv. For ham er verden korrumperet, og den eneste måde at overleve på er at spejle omgivelsernes ondskab og hårdhed. Og da idealer og kynisme kolliderer, får det livslange konsekvenser for både Elwood og Turner.

Min anmeldelse:
Den barske og gribende historie om Elwood Curtis fortælles i flere afsnit. Første afsnit er om hans barndom i begyndelsen af 1960’erne hos hans mormor i Tallahassee, Florida. En relativ tryg periode trods de hårde forhold i Sydstaterne for de sorte amerikanere, og hvor bevidstheden om retfærdighed og ligeret vækkes hos den kloge dreng gennem en LP med Martin Luther Kings taler. I andet afsnit er han efter en tilfældig og mindre forseelse blevet anbragt på opdragelsesanstalten Nickel Academy, der er for drenge af alle etniciteter, men været er det for de sorte amerikanere. I sidste afsnit og epilogen fortælles om det videre forløb i årene derefter for Elwood og nogle af de andre drenge.

Som jeg skrev, er det en både barsk og gribende historie, men endnu vigtigere er det, at det er en vigtig historie at få fortalt! Igen har Colson Whitehead skrevet en vægtig roman, og jeg forstår 100 %, at bogen har vakt opsigt, og at den er blevet præmieret.

Ikke bare er historien vigtig, men det er også afgørende, at bogen er ualmindeligt velskrevet, og at der i den grad er flot styr på fortælleteknikken. På den måde er det en litterær nydelse at læse så grum en historie, som er fortalt så intenst, at jeg havde ualmindeligt svært ved at lægge den fra mig.

Det er ikke en omfangsrig bog, men uforglemmelig. Det er helt korrekt, når Barack Obama har kaldt bogen for ”Nødvendig læsning!” Læs den!

Jeg giver bogen alle de stjerner, jeg har til rådighed!

Colson Whitehead
Drengene fra Nickel
Politikens Forlag, 2020
268 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Bergsveinn Birgisson: Håndbog i køers sindelag

Alt muligt andet godt Posted on 23 May, 2020 21:21

Efter den store læseoplevelse jeg havde haft med den islandske forfatters forrige bog “et landskab er aldrig tåbeligt” (2017), var jeg rigtigt spændt på at læse denne nye bog.

Jeg skrev bl.a. sådan om “et landskab er aldrig tåbeligt”: “Bogen har en sikker, lavmælt og herligt underspillet tone.” og “Bogen er befolket med nogle unikke personligheder, som er spændende bekendtskaber for læseren, og som giver historierne eventyrlige dimensioner, der nærmer sig det magiske.”

Læs hele anmeldelsen af bogen her: http://blog.drustrup.dk/#post111, men snyd dig ikke for også at læse denne underholdende og underfundige bog!

Undertitel på denne nye bog af forfatteren er “Faktionsroman”, og det er en ret præcis titel, fordi bogen indeholder fakta eller faktalignende, længere afsnit med historier om de forskellige typer køer, der har været på Island, og deres sammenhæng med samfundsudviklingen. Men også fordi det er historien om, hvordan en mands verden forandrer sig, og han samtidig nærmer sig en personlig afgrund på grund af sin nærmest maniske fascination af den opgave, han har taget på sig.

Fra bogens bagside:
En arbejdsløs kultursociolog vender hjem til Island med sin familie efter flere års ophold i udlandet. I Reykjavik lander han bagerst i køen blandt andre akademikere, og på jobcentret bliver han mødt med overbærenhed.

Omsider tilbydes han en stilling i Sammenslutningen af Islandske Landmænd, hvor han skal udarbejde manuskriptet til en dokumentarfilm om den islandske ko, der er truet af udryddelse. Den ambitiøse akademiker anlægger en hypotese: respekten for koen afspejler menneskets sindelag i alle samfund og kulturer.

Hypotesen bliver dog ikke godt modtaget, og efter en nærdødsoplevelse i Hvalfjord begynder teorierne om køer og mennesker at overtage den unge forskeres desperate sind.

Min anmeldelse:
Jeg begyndte læsningen fuld af optimisme og glæde, og begge dele blev bestyrket i bogens første del “Yveret”. Derefter skiftende min oplevelse af bogen i løbet af næste afsnit “Koen” til at være mere undrende på indholdet og bogens retning. Efter at have afsluttet sidste afsnit “Stalden” var jeg forvirret – dog på et mere underholdt plan, men stadig noget usikker på bogens formål og retning.

At en bog på den måde skaber uventet forundring og et ønske om for en gangs skyld at forlade positionen som individuel læser og gerne vil snakke med andre læsere om bogen er bestemt værd at tænke over.

At en bog på den måde står ud i mængden af læste bøger og ser ud til at blive hængende i hovedet på mig som læser og nok ikke bare med tiden vil diffundere sammen med de mange andre læste bøgers bogstaver og sætninger er bestemt ikke noget, jeg oplever så tit. Det vil være interessant at diskutere bogen med andre og på den måde måske nå frem til en dybere forståelse af bogen.

Sammen med handlingsplanet om køers sindelag rummer bogen også en sammenhængende sidehistorie om hovedpersonen Gesturs forhold til sin kone og barn samt hans specielle forhold til en anden kvinde. Dertil kommer nogle indsatte breve, der giver indblik i Gesturs familiebaggrund.

Det, der på den gode måde forstyrrer min læsefred, er faktadelen af undertitlen. Det er de dele af historien, der i en ret stor del af bogen beskriver hovedpersonens synspunkter den islandske ko gennem de forskelige tidsperioder, og hvor han i stigende manisk grad gennem bogen kombinerer den udvikling med tiden og menneskets hele situation. Det er ikke altid lige begribeligt for mig, men det er det så heller ikke for de folk, der oprindeligt stillede ham en simplere opgave om et filmmanuskript. (Det får også store personlige omkostninger for ham.)

Sidste afsnits ret surrealistiske indhold er, hvis jeg har forstået det hele rigtigt, en logisk ende på historien om en mand, der er ude i en eksistentiel og personlig krise af sværeste karakter.

Bogen minder mig især i første del i tonen ret meget om Erlend Loes bøger om Doppler, men heri er det groteske, morsomme og samfundssatiren kombineret i lettere tilgængelig og mere underholdende form.

Jeg er sikker på, at bogen vil dele vandene pga. sin specielle historie og især pga. den ikke umiddelbart tilgængelige fortælleform. Selv er jeg, som det nok fremgår, dobbelt i mine holdninger, men i langt overvejende grad fascineret og underholdt af bogen. Derfor får den 4 stjerner af mig.

Bergsveinn Birgisson
Håndbog i køers sindelag
C&K Forlag, 2020
289 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Sebastian Richelsen: Amagermanden – den danske seriemorder

Krimi og spænding Posted on 19 May, 2020 10:20

True Crime hitter lige nu på alle medier og platforme, men jeg er aldrig blevet fan af genren, der som regel får mig til at overveje, om det nu også er nødvendigt at skrive den slags. De virker ofte overflødige og lidt som spekulation i genrens popularitet. Det passer måske ikke, men det er det indtryk, jeg ofte får, og så har jeg fundet andre bøger mere fristende og relevante at læse.

Da denne bog så uopfordret dukkede op i min postkasse som anmeldereksemplar, havde jeg samme fornemmelse, men til eftermiddagskaffen begyndte jeg alligevel at læse i den, og pludselig havde jeg læst halvdelen af bogen. Har jeg taget fejl af genren? Hvorfor blev jeg så fanget af historien, at jeg senere på dagen læste resten af bogen? Læs mere i min anmeldelse herunder.

Fra bogens bagside:
Amagermanden er en af danmarkshistoriens værste serieforbryderen, men kender vi hele sandheden om hans forbrydelser?

Marcela, Hanne, Betina, Stine, Anette og Lene blev alle dræbt i København på bare ni måneder i 1989 og 1990. Kun ét af drabene er i dag opklaret. Det blev begået af Marcel Lychau Hansen. Bedre kendt som Amagermanden.

Tidligere efterforsker i Københavns Politi Sebastian Richelsen undersøger de uopklarede kvindedrab for at finde ud af, om de kunne være begået af Marcel Lychau Hansen.

Min anmeldelse:
Hvorfor blev jeg trods mine forbehold fanget af bogen? Nok primært fordi det er en spændende historie med den interessante vinkel, at politiet stadig ikke har opklaret en serie mord, men også fordi historien er formidlet enkelt og effektiv. Forfatterens kombination af at have været efterforsker ved politiet under Amagermandens seneste forbrydelser og samtidig en efterfølgende journalistuddannelse er rigtig god for både det faglige og det formidlingsmæssige.

Andre forfattere har også skrevet om Amagermanden, men Sebastian Richelsens bog er den seneste og har fokus på de uopklarede mord. Han har tidligere fortalt historien i en serie podcasts, der kan findes på Mofibo, men som jeg ikke har hørt. I bogen tilføjes historien en del – måske lidt rigeligt – fotos fra presse og af ofre m.v.

Hvis forfatternes efterforskning kan genstarte politiets efterforskning af de uopklarede mord baseret på resultaterne i bogen, er det godt. Han skriver til sidst sådan i bogen: “…det er højst usandsynligt, at han ikke skulle stå bag flere forbrydelser end dem, han er dømt for.” Der er dog ikke tale om en entydig vurdering over mulighederne.

Jeg er dog stadig i tvivl generelt om baggrunden for genrens popularitet, og i hvor høj grad der er tale om vigtige eller nødvendige bøger. Det har denne bog ikke ændret på, og får den ikke nogen praktisk effekt, så er jeg ikke sikker på dens nødvendighed. Det bliver til 6 point på min blogs krimispændingsskydeskive og 3 hjerter på krimifan.dk, og formidlingen vægter godt på den positive side.

Sebastian Richelsen
Amagermanden – den danske seriemorder
People´s Press, 2020
213 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Maria Adolfsson: Fejltrin

Krimi og spænding Posted on 16 May, 2020 16:22

Forfatteren har konstrueret en slags krimilitteraturens Atlantis i form af det fiktive univers Doggerland, der nok er inspireret af et landområde af samme navn, og som før sidste istid lå netop, hvor den store, lavvandede sandbanke, Doggerbanke, er i dag.

Stednavne, personnavne og natur ligner et miks af landene omkring Nordsøen, og der beskrives færgefart herfra til både England og Esbjerg.

På samme måde ligner bogens historie og personer et miks mellem dem fra forfattere i egnene rundt om og tæt på Nordsøen – f.eks. Ann Cleeves, Elly Griffiths og Camilla Läckberg. Og det er positivt ment, for der på igen måde er tale om et kopiprodukt, da der tilføjes noget specielt i denne bogs frie miks af lokaliteter m.v.

Fra bogens bagside:
Det er dagen derpå efter den årlige østersfestival i Doggerland. En ung kvinde findes brutalt myrdet, og nyheden rammer det lille øsamfund hårdt. Kriminalassistent Karen Eiken Hornby sættes i spidsen for efterforskningen, men sagen kompliceres af, at offeret har en nær forbindelse til hendes chef.

Karen følger sporene i sagen og finder hurtigt ud af, at hun er nødt til at grave i øens historie for at få svar på sine spørgsmål. Gamle hemmeligheder dukker op til overfladen, og fortidens bedrag viser sig at trække tråde helt frem til nutiden. Og snart tvinges Karen til at navigere mellem sine egne og andres fejltrin.

Min anmeldelse:
Karen Eiken Hornby har det ikke nemt hverken med sine kollegaer eller sig selv. Allerværst er forholdet til chefen, og det bliver slet ikke bedre, da bogen begynder med, at hun bagstiv vågner op i en seng med sin chef og kort efter kaldes ud til et mord, hvor chefens ekskone er ofret.

Hun er på flere måder en helt speciel hovedperson. Samtidig rummer hun og hele historien samtidig mange kendte elementer fra en lang række tendenser fra nordiske/britiske krimier. Tilsammen er det et godt miks, hvor historien primært fortælles gennem Karen Eiken Hornbys aktiviteter i bogens nutid, men også gennem en historie, der efterhånden rulles ud om et kollektiv, som bosatte sig på øen mange år tidligere. Ellers synes jeg, det vil være ærgerligt at vide ret meget mere om handlingen, inden I går i gang med at læse bogen, og det synes jeg, I skal!

Det bliver en intens, rigtigt spændende og overraskende historie, der beskriver det fiktive univers og de interessante personer rigtigt godt. Fejltrinet (bl.a. derfor bogens titel) med chefen får selvfølgelig konsekvenser fremover, og også både hans og hendes forhold til datteren fra chefernes tidligere ægteskab bliver det interessant at følge.

Doggerland bliver interessant at besøge igen!

Jeg giver gerne bogen 9 skydeskivepoint her på min blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Maria Adolfsson
Fejltrin
(Doggerland; 1)
People’s Press, 2020
483 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Peter Wohlleben: Naturens hemmelige netværk

Alt muligt andet godt Posted on 13 May, 2020 19:39

Den tyske skovfoged og forfatter Peter Wohlleben er en mand med dyb indsigt i mange af naturens elementer, og han har i flere bøger – også til børn – på fornem vis formidlet sin viden og videnskabelig forskning i flere interessante bøger.

Således også i denne bog, der passer fornemt sammen med det fokus, der i øjeblikket er på naturens elementer og sammenhængene i naturen. Det fokus bør være permanent, og det vil bogen forhåbentlig medvirke til.

Prøv at se årets virtuelle naturmøde – Naturmødet Online – der foregår 15.-17. maj 2020 – her: https://naturmoedet.dk/

Jeg har tidligere anmeldt to af forfatterens bøger, hvor især den første har samme høje fascinationsgrad som denne nye.
“Dyrenes hemmelige liv” – //blog.drustrup.dk/#post103
“Brugsanvisning til skoven” – //blog.drustrup.dk/#post180

Fra bogens bagside:
Vidste du, at træer kan påvirke jordens rotation? Eller at ulve kan ændre, hvordan floder løber? Eller at regnorme kontrollerer vildsvinepopulationen?

Naturen består af et net af komplicerede forbindelser, og langt de fleste af dem lægger vi mennesker ikke mærke til. Men det er disse forbindelser, der holder naturens fine balance ved lige.

Med udgangspunkt i de nyeste videnskabelige opdagelser og sine mange års erfaring som skovfoged viser Peter Wohlleben os, hvordan forskellige dyr, planter, floder, sten og vejrsystemer arbejder sammen, og hvad der er på,spil, hvis disse delikate systemer kommer ud af balance.

Jordens økosystemer er for komplekse til, at vi kan putte dem i kasser omformulere simple regler for årsag og virkning, men “Naturens hemmelige netværk” giver os en chance for at få et betagende indblik i naturens indre systemer og uventede makkerskaber.

Min anmeldelse:
I bogens kapitler beskriver forfatteren på fascinerende måde en fantastisk viden om forskellige emner. Således bliver vi bl.a. klogere på, hvor stor en rolle myrer spiler, og hvor mange der faktisk er. Det samme gælder den forunderlige påvirkning, som f.eks. vandrende laks har på både dyre- og plantelivet langs vandløbene.

Det er ikke en bog, man læser fra ende til anden som en roman, men den kan nydes i småbidder og i en rækkefølge alt efter hvilke emner, der interesserer mest. Det er dog helt sikkert, at alle kapitler nok skal blive læst, for bogen er både fascinerende og inspirerende læsning.

Om du selv er helt i balance efter læsningen er nok usikkert, for bogen rummer viden, eer på mange måder vil overraskelse og måske ryste. Jeg blev flere gange meget overrasket og forundret. Der er dog ikke nogen grund til at drage forfatterens viden i tvivl, for det hele birker overbevisende og er underbygget med en del kildehenvisninger.

På fornem vis forklarer forfatteren om balancen i komplekse økosystemer. Det er store spørgsmål og problemer, der beskrives og besvares, så langt de fleste kan forstå dem. Og det er god formidling. Derfor bliver det til mine 5 maksimale stjerner!

Peter Wohlleben
Naturens hemmelige netværk
People’s Press, 2019
222 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Antonio Manzini: Adams ribben

Krimi og spænding Posted on 05 May, 2020 21:03

Igen en rigtig god italiensk krimi fra det lille forlag Arvids. Den er fuld af stemning, spænding og et dejligt usædvanligt plot.

Sidste år (2019) udkom første bind i serien om den romerske vicepolitiinspektør Rocco Schiavone, som pga. en disciplinærsag er blevet forflyttet til Aosta i Norditalien. Den hed “Sort piste”, og jeg anmeldte den her: https://blog.drustrup.dk/?p=339

Jeg skrev bl.a., at historien både var spændende, interessant og også morsom på den sarkastiske og grove måde. Det passer i høj grad også på denne bog, der også er god underholdning med spænding og et par gode og ret specielle moraler undervejs. Dertil kommer den italienske stemning, der er så skøn at opleve i begge bøger.

I denne bog er det på vej til at blive forår, men det kolde og våde klima i de italienske alper plager Schiavone, og han har stadig problemer med at bruge fodtøj, der passer til sne og sjap. Samtidig længes han efter sin kone, og deres fælles samt ret specielle historie afsløres der mere af i denne nye historie. På samme måde afdækkes mere af baggrunden for hans disciplinærsag fra Rom. Der kommer altså i denne fortsættelse flere facetter på en i forvejen spændende hovedperson, der er noget speciel i kriminallitteraturen. Hans hold af kollegaer og hans måde at håndtere dem på er også noget helt særligt og bidrager til både opklaringen og underholdningen.

Det hele forløber samtidig med, at Schiavone får en sag, hvor en kvinde er død, men er det selvmord eller mord? Samtidig er der sket flere indbrud, og desuden er en serievoldtægtsforbryder i gang igen i Rom. Hovedvinklen i bogen er på den måde forskellige forbrydelser mod kvinder – deraf titlen.

Netop kvinder har en central plads i Schiavones liv, og det lægger han på ingen måde skjul på. 

En anden vinkel er Schiavones helt særlige forhold til retfærdighed, hævn, opklaringsmetoder og til selv at begå forbrydelser. Det bidrager også på allerbedste måde til, at bogen er meget læseværdig.

Også dette andet bind i serien får 8 sikre skydepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk, men fortsætter den positive udviklingen i seriens kommende bind, er dette sikkert ikke nok.

Antonio Manzini
Adams ribben
Arvids, 2020
241 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Next »